Lyt til artiklen:

VKST laver landsdækkende brakbørs

00:00
Hastighed: ???x
01:48

Som følge af kravet om 4 procent brak opretter VKST nu en landsdækkende brakbørs, hvor landmænd kan finde hinanden og bortforpagte arealer til fjernbrak landet over.

Det skriver VKST i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

VKST står ikke for formidlingen af kontakten mellem landmændene, men laver en overskuelig liste, hvor landmændene selv kan tage kontakten til hinanden. Det eneste, de skal gøre, er at udfylde en kort formular med navn, adresse og kontaktinformationer samt antal hektar, der søges eller bortforpagtes.

Grundlæggende lyder stramningerne i den nye landbrugspakke på, at bedrifter, der i dag opfylder MFO-kravet med efterafgrøder eller græsudlæg skal ændre praksis og udlægge 4% brak/bræmmer/småbiotoper - evt. fjernbrak. De nye krav træder i kraft pr. 1. januar 2023.

VKST opfordrer derfor landmændene til, at arealerne til brak skal findes nu, når næste sæson skal planlægges nu her.

-Brakarealerne kan ikke længere veksles med efterafgrøder, så ejendommen skal gås nøje igennem, så der kan findes arealer til brak andre steder til næste sæson, siger planteavlschefen i VKST, Jens Ole Pedersen.

Han opfordrer yderligere til at tage kontakt til den juridiske afdeling i VKST, hvor landmændene kan få hjælp til at få det juridiske på plads i forbindelse med forpagtningskontrakter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det er vigtigt at have det juridiske på plads, når der skal indgås aftale om forpagtninger. Uanset om du lejer eller udlejer arealer, skal kontrakten sikre dine rettigheder, give dig ordentlige vilkår og minimere risikoen for uenighed senere - Det er i begge parters interesse, at der laves en præcis kontrakt, forklarer Jens Ole Pedersen.