Debatten om MRSA har fyldt meget i landbruget i den seneste tid, og Martin Merrild italesatte også sitautionen fra talerstolen ved Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning.

- Selv om vi ikke altid får den anerkendelse herhjemme, som vi får ude i verden, hvor EU kommissionen roser den danske indsats for reduktionen i forbruget af antibiotika. For antibiotikaresistens er ikke kun et nationalt problem. Det er i høj grad et globalt problem, der kræver internationale løsninger. Jeg er bekymret for resistens. Dybt bekymret. Jeg er bange for, at både vi der arbejder med dyrene og vores børn får sygdomme, som ikke kan kureres, sagde Martin Merrild, der dog understregede, at det ikke udelukkende var de bakterier, vi har herhjemme, der bekymrer formanden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men, min bekymring gælder mindst lige så meget de bakterier, vi bringer med hjem fra rejser rundt i verden. Bakterier, hvor vi står på tærsklen til slet ikke at kunne behandle mennesker og dyr, hvis de bliver syge. Det er helt afgørende for os alle, at vi fortsat har effektive midler mod sygdomsfremkaldende bakterier.

Stikpille

Martin Merrild lagde stor vægt på, at vi i Danmark faktisk allerede har gjort meget for at nedbringe chancen for MRSA.

- Derfor er vi glade for, at EU roser vores arbejde på området. For vi er faktisk kommet langt og vi arbejder hårdt på at nå endnu videre. I Danmark bruger vi 44,2 mg antibiotika per kg dyr. Mens man i Tyskland bruger 149 mg og i Spanien 418 mg pr kg dyr. Altså bruger tyskerne tre gange så meget som os, mens spanierne er oppe på ti gange så meget, sagde han fra talerstolen, og kom herefter med en stikpille til de danske journalister:

- Forstod I de tal, eller skal vi have kuglerammerne frem, så alle journalisterne også forstår dem, spurgte formanden og modtog en rungende klapsalve fra de fremmødte delegerede i salen.