Kortet, der her til eftermiddag er blevet offentliggjort på naturerhverv.dk, viser hvor i landet det har været usædvanligt koldt i vækstperioden (blå zoner). Landmænd, der ejer de marker, der er ligger i de blålilla zoner er garanteret dispensation hvis de ansøger om det.

Der kan også søges om dispensation til marker, der ligger uden for de udpegede zoner. Men så skal der indsendes ekstra dokumentation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan

Hvis man har marker, der ligger i de blå zone, kan man få dispensation, hvis der inden den 1. september indsender:

- Et ansøgningsskema, hvor man erklærer, at (1) man ikke har kunnet så efterafgrøder fordi, høsten er forsinket på grund af den kolde sommer, samt at (2) man ikke har andre arealer, hvor man kunne have etableret MFO-efterafgrøder inden fristens udløb.

- Oplysning om, på hvilke marker, der eventuelt allerede er etableret MFO-arealer.

Hvornår

Der kan ansøges om dispensation til og med den 1. september 2015.

Hvor

Et umiddelbart kig på kortet viser, at det især er landmænd i Jylland, der kan forvente at få dispensation. Dog med undtagelser af landmænd i mindre områder af Østjylland samt Syd- og Sønderjylland. En jysk undtagelse er også et meget lille område mellem Herning og Viborg. Landmænd på det nordlige Fyn falder også ind under den blå zone, mens Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm går helt fri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Find kortet (også med muligheder for zoom) på Naturerhverv.dk.