Det har sparret en del gas at gå over til et Neco-tørreri fra Almas Korn A/S.

Det fortæller landmand Ib Riisager, Brdr. Riisager i Hjørring, der i foråret købte det mobile Neco-tørreri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det særlige ved tørreriet var, at 400 kw energi skulle komme fra et halmfyr.

- Det sparer en del på gassen. Det er nok omkring en 30-40 procent, men det kommer selvfølgelig an på, hvor højt du sætter din ønskede tørrelufttemperatur, fortæller Ib Riisager.

Hos Brdr. Riisager blev der kørt med en forholdsvis lav temperatur.

- Vi kører med en lav varme på omkring 60-70 grader. Det fungerer godt, for det står lige så stille og passer sig selv, siger Ib Riisager.

Ingen rengøring

Ib Riisager er også godt tilfreds med, at der ikke er brug for den store rengøring af systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Andre systemer kører med net, men her sætter der sig ikke noget i nettet, fordi det kører med kanaler. Så det skal man altså ikke tænke på. Det sparer tid, og hvis du går tør for nogle afgrøder, så kan det stå nogle dage, inden du fortsætter, uden der sker noget ved det. Kommer der en ordentlig regnbyge, kan de gå ind i andre, siger Ib Riisager.

LAU-blæser

Et Neco-tørreri anvender en speciel LAU-blæser, der ifølge Almas Korn A/S er markeds mest støjsvage blæser. Derudover har blæseren luftindtag fra to sider.

- Vi kan klart se en fordel i luftindtaget fra to sider. Varmefladen luften skal pressen igennem er langt under halv dimension. Hos Brdr. Riisager har vi således fordelt de 400 kw på to varmeflader med hver 200 kw, fortæller direktør Hans Henrik Termansen, Almas Korn A/S.

- Vi har set test, hvor varmeudnyttelsen af det varme vand bliver reduceret, hvis den fulde mængde luft skal igennem en varmeflade. Selv ved modificering af testen med en ekstra blæser har man ikke kunne opnå den effekt, vi har set hos Brdr. Riisager.

Ifølge Almas Korn A/S kan reduktionen af gasforbruget konverteres til tilskud fra tilskudsordningen VE til proces.