Det er særdeles positivt, at erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen vil gøre landbruget og fødevareerhvervet til en af sine højeste vækst-prioriteter. L&F peger på øget råvaregrundlag og bedre finansieringsmuligheder som to væsentligste indsatsområder for ministeren.

"Det har førsteprioritet for mig, at få skabt vækst i landbruget.” Sådan lyder udmeldingen i dag i flere medier fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen. Den nyligt tiltrådte minister lover samtidig, at der vil komme ambitiøse vækstplaner senere på året, som kan være med til at skabe op mod 6.000 arbejdspladser i fødevareerhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Landbrug & Fødevarer hilser man ministerens ambitioner for fødevareerhvervet meget velkomne, og adm. direktør Søren Gade tager med glæde mod invitationen til at diskutere nye veje til vækst.

- Fødevareerhvervet kan helt sikkert være med til at skabe nye arbejdspladser. I fremtiden vokser verdens befolkning, og det vil øge den i forvejen store efterspørgsel efter kvalitetsfødevarer. Den mulighed kan vi gribe, og i erhvervet har vi længe efterlyst nogle af de forbedrede rammevilkår, som ministeren nu erklærer sig parat til at se på. Så det er en betydningsfuld udmelding fra ministeren i dag, siger Søren Gade.

Flere råvarer

I Landbrug & Fødevarer peger man på, at et øget råvaregrundlag er altafgørende for at skabe ny vækst. Mere mælk, korn og kød fra primærsektoren vil skabe øget beskæftigelse ikke bare i primærlandbruget, men i høj grad også i forarbejdningsvirksomhederne, hos udstyrsproducenter og andre virksomheder i servicesektoren.

Et vigtigt element er derfor at forfølge nogle af de anbefalinger Natur- og Landbrugskommissionen og Vækstteam for Fødevarer er kommet med, om blandt andet en mere moderne og målrettet miljøregulering med mulighed for at intensivere produktionen i udvalgte områder og regulering af husdyrbrug på udledning frem for på antal dyr.

Adm. direktør Søren Gade ser også med interesse på Sass Larsens tilkendegivelser om at gøre noget ved landbrugets gæld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal være muligt at få adgang til finansiering, så erhvervet kan få gang i investeringerne og ikke mindst de meget nødvendige ejerskifter. Konkret er der for eksempel behov for at lempe rammerne for Landbrugets Finansieringsbank og se på ordninger for de landmænd, der ønsker at investere og udvide, siger Søren Gade.