Grundlaget for godkendelse af en del miljøteknologi til kvægstalde er meget tyndt og kan reelt ikke bruges.

Det er konklusionen af Maskinbladets afdækning i denne udgave, hvor vi påviser, at Miljøstyrelsen bruger en konkret Farmtest fra 2004 til beregninger, som testen ikke kan bruges til, selv om det allerede blev klart påpeget i Farmtesten tilbage i 2004.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en skandale, at Miljøstyrelsen arbejder så useriøst, og man kan frygte, hvad konsekvenserne bliver for de mange kvægbrug, som har fået stillet krav eller har fået godkendelser på et reelt fiktivt grundlag.

Man kan frygte, at den useriøse tilgang til sagen i Miljøstyrelsen reelt har lagt en bombe under mange landbrugs miljøgodkendelser.

Risikerer de nu pludselig at stå uden miljøgodkendelse, eller kan de risikere at skulle igennem en helt ny, kompliceret og kostbar miljøgodkendelse?

De landmænd, der har investeret i teknologien for at få en miljøgodkendelse, er reelt blevet ført bag lyset. Det samme er politikerne efter alt at dømme. Det må vi i hvert fald håbe, for det vil være helt vanvittigt at forestille sig, at politikerne har stillet krav med fuld viden om, at der ikke har været tilstrækkeligt grundlag for det.

Sagen viser desværre, hvordan regler og krav til landbruget i bedste fald kan vise sig at være det rene ressourcespild, og situationen bliver ikke meget bedre af, at miljøteknologier nu skal have et VERA-certifikat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet har allerede for et par år siden beskæftiget sig med konsekvenserne af en kompliceret og dyr VERA-ordning.

Man kan frygte, at myndighederne med krav om VERA-certificering reelt kommer til at blokere for vækst og udvikling. Når en teknologi først kan tages i anvendelse efter en omfattende, langvarig og dyr afprøvning, forhindrer det den løbende udvikling, hvor gode idéer og eksperimenter ikke længere kan sættes i drift, justeres og få lov til at vise deres værdi i en fornuftig skala.

Nu kan en teknologi først tages i anvendelse, når der er investeret millioner i den. Og vi risikerer, at en hel branche investerer i den samme, godkendte teknologi, som siden viser sig alligevel at være et fejlskud.

De godkendte teknologier er ikke nødvendigvis de bedste - men blot de godkendte - og andre gode idéer udvikles måske aldrig på grund af VERA-barrieren.