- Vi vil ikke snakke overgangsordning, for det ord eksisterer ikke hos politikerne og administratorerne. Fra alle sider har vi fået at vide, at reglerne gælder fra 1. januar, og så vil det fuldstændig afspore debatten, hvis vi begynder at snakke om en overgangsordning. For så er der straks nogle, der falder tilbage og tror, at det nok skal gå. Men det gør det ikke, og det er en kæmpe opgave at forklare banker og myndigheder, at vi skal have staldene på plads inden 1. januar. Det er ikke stivnakkethed . Det er at forklare, hvordan verden ser ud, og der er ikke mulighed for hverken dispensation eller overgangsordning.

Det understreger Lindhart B. Nielsen, formand for Dansk Svineproduktion i en kommentar til den kritik, der kommer fra de østjyske landboforeningsformænd Finn Pedersen, Østjysk Landboforening, og Jens Gammelgaard, Landboforeningen Odder-Skanderborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke os, der er lovgivere

- Hvis vi troede, der kom en overgangsordning eller dispensationsmulighed, ville vi selvfølgelig arbejde ud fra det. Men netop derfor har vi været meget grundige de seneste to til tre år, for at vide præcist, hvad der sker.

- For det er jo ikke os, der er lovgivere. Vi har spurgt politikere og kommissionen i Bruxelles, for dette er en EU-regel, og der har ingen tvivl nogen steder om, at dette er reglen fra 1. januar næste år. Og vi ser ingen muligheder for, at nogen vil lave om på det, siger Lindhart B. Nielsen.

Der må ikke være tvivl nogen steder

- Derfor har vi været meget klare i vores udmelding om 2013. Der må ikke være tvivl nogen steder. Og derfor skal vi sammen arbejde for, at banker og myndigheder hjælper med at lovliggøre de stalde, som endnu ikke opfylder 2013-kravene.

- Vi skal blandt andet lægge pres på bankerne, for det vil jo være en katastrofe for hele værdisætningen af en ejendom, hvis en enkelt stald efter 1. januar medfører, at der ikke kan drives rentabel svineproduktion, selv om alle andre staldafsnit opfylder alle regler. Derfor har vi en fælles intersse i at få gennemført projekterne alle steder, mener Lindhart B. Nielsen.

- Heri er jeg enig med Finn Pedersen og Jens Gammelgaard, men i stedet for at skabe usikkerhed ved at snakke om overgangordning, synes jeg de skulle hjælpe medlemmerne med at argumentere over for bankerne.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reelle 2013-projekter og de andre

Finn Pedersen og Jens Gammelgaard mener, det i alt er 150-200 svineproducenter, der er kommet i klemme, fordi de ikke har fået svar på deres ansøgninger eller fordi de efter finanskrisen ikke kan låne i banken. Er du enig i det antal?

- Jeg skelner mellem reelle 2013-sager og projekter med store udvidelser i forbindelse med omlægningen til 2013-kravene. Her blev det så rigtigt sagt på debatmødet i Horsens, at dem, der har indsendt deres drømmeprojekt med en stor udvidelse, bør også have en plan B. Og den må de sætte i værk, hvis de ikke kan få den store udvidelse igennem inden tidsfristen, lyder det fra formanden for Dansk Svineproduktion.