- Det er en god dag for landbruget, siger Bendt Bendtsen (K), efter det nu er blevet klart, at EU's nye kapitalkravsdirektiv som udgangspunkt vil vurdere danske realkreditobligationer som sikre værdipapirer.  

Dermed undgår Danmark en situation, hvor boligrenterne sendes på himmelflugt, siger den konservative EU-parlamentariker, der har fulgt sagens gang på tæt hold i Bruxelles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det ville have rykket tæppet væk under en masse landmænd og små virksomhedsejere, siger Bendtsen. 

L&F holder øje med sagen

Hos Landbrug & Fødevarer kalder man det et "midlertidigt pusterum", inden sagen går videre til beslutningstagerne i ministerråd og parlament. 

- Det er et rigtig godt udgangspunkt for videre forhandling, siger erhvervspolitisk konsulent Mikael Strandbygaard.

Men han understreger, at man fra erhvervets side vil holde nøje øje med sagen fremover. For det første, fordi meget kan ændre sig, inden det endelige lovforslag har gået sin gang gennem beslutningssystemet. For det andet, fordi Kommissionen annoncerer, at den vil teste de danske værdipapirers robusthed i årene, der kommer.

Og 87 procent af de lån, som landmændene har hos danske pengeinstitutter, er rentetilpasningslån af den type, som EU-Kommissionen tidligere har vist sig stærkt mistænksom overfor. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Bendt Bendtsen advarer mod at glæde sig for tidligt.

- Indtil nu har det givet pote. Men nu skal den lige sikkert igennem Ministerrådet og Parlamentet, understreger Bendtsen.