Fødevarestyrelsen er endnu engang på kontrolbesøg - denne gang hos samtlige danske minkavlere. Kontrollerne er igangværende gennem hele 2010. Af de godt 200 besøg, der er gennemført indtil videre, fandt Fødevarestyrelsen anledning til påbud hos hver tredje.

Sidste gang Fødevarestyrelsen kom på uanmeldt besøg hos de danske minkavlere var i kølvandet på TV2's udsendelse "Pels på vrangen", som senere blev mødt af massiv kritik fra branchen for at fortegne billedet af minkenes forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dengang fik cirka 140 avlere besøg - fire blev politianmeldt, og Fødevarestyrelsens rejsehold fandt grund til kritik på halvdelen af farmene.

Ikke noget at være stolt af 

Tallene er altså blevet bedre, men der er stadig ikke noget at prale af, mener Dyrenes Beskyttelse, som kalder det et resultat, som ingen kan være stolte af.

- Det tyder på, at minkavlerne har meget svært ved at leve op til deres hensigt om at få rettet op på problemerne, og det sætter igen fokus på, om det er muligt at drive et fornuftigt minkbrug, som tager højde for dyrenes velfærd, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Få påbud på selve dyret

Kaj Kristensen, som er formand for Dansk Pelsdyravlerforening, forsvarer de mange påbud, med at kun få af påbuddene går på selve dyret. Men det argument giver Dyrenes Beskyttelse ikke meget for.

- At udlade at give beskæftigelsemateriale til mink, som i forvejen har meget lidt plads, har en kæmpe indflydelse på dyrets velfærd og vil ofte kunne føre til, at dyrene gør skade på sig selv eller andre, skriver organisationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heller ikke Kaj Kristensens argument om, at en ny ekspertrapport viser, at dyrene i mange andre produktioner har det værre, falder i god jord hos dyrevennerne.

- Det argument hjælper næppe den enkelte mink, som lider, skriver Dyrenes Beskyttelse, der forventer, at politikerne på baggrund af de nye tal vil rejse debatten for fremtidig minkavl i Danmark.