Danmark kan være på vej mod et totalt forbud mod dyrke genmodificerede afgrøder, som allerede er godkendt i EU. Men det får helt uoverskuelige konsekvenser for dansk landbrugseksport, advarer Landbrug & Fødevarer. Det skriver Dagbladet Børsen.

- Det vil få helt uoverstigelige konsekvenser, hvis et EU-land vælger at forbyde dyrkning af GMO, mens andre tillader det. For det vil føre til masser af bureaukrati - måske grænsekontrol - mens forbrugere og kunder bliver forvirrede, for mange fødevarer består af råvarer fra flere lande. Og det vil være til stor skade for dansk landbrugskonkurrenceevne, hvis Danmark vedtager et forbud, siger direktør i Landbrug og Fødevarer, Michael Stevns, til Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DF: Vi vil se på de andre lande

Forbuddet kan blive en realitet inden for få år. For EU-Kommissionens foreslår nu, at det skal op til det enkelte medlemsland at bestemme, om de godkendte afgrøder må dyrkes. Og hvis det forslag bliver vedtaget, vil et flertal i Folketinget forbyde dyrkning af GMO-afgrøder.

- Vi vil selvfølgelig se på, om alle andre 26 EU-lande vil tillade GMO og dermed stille danske landmænd ringere i konkurrencen. Men det er en helt hypotetisk situation, som vi formentlig aldrig kommer i, siger fødevareordfører for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, til avisen.

Dermed er der udsigt til et meget solidt flertal i Folketinget mod GMO-dyrkning. Det bliver dog ikke forbudt at sælge eller importere eksempelvis GMO-majs eller sukker, der er udvundet af GMO-roer i Danmark, hvis blot GMO-afgrøden er godkendt af EU, og produkterne er mærket i overensstemmelse med EU-reglerne.