Nyheder

Sår fem hektar i timen med seks meter Kverneland u-drill

14. dec. 2020 | Indrykket af Kverneland Group Danmark A/S

Johnny Konrad lægger ikke skjul på sin begejstring for bedriftens nye, fuldbugserede Kverneland u-drill 6001 plus såsæt

Del artiklen:

Af Erik Kjærgaard Christensen

Sår fem hektar i timen med seks meter Kverneland u-drill

- Vi kan så en tredjedel større areal end før på samme brændstofmængde med vores nye, bugserede seks meter Kverneland såsæt. Det har nemlig vist sig at være lettere at trække end vores gamle fire meter såsæt, fortæller landmand fra Djursland


- Den er virkelig stærk og robust, og den har en vanvittig kapacitet.

Johnny Konrad lægger ikke skjul på sin begejstring for bedriftens nye, fuldbugserede Kverneland u-drill 6001 plus såsæt med 6,00 meter arbejdsbredde og gødningsudstyr.

Vi har besøgt Konrad I/S, Kolind på Djursland, som Johnny Konrad ejer og driver sammen med sin bror, Finn Konrad. De to brødre har 150 malkekøer samt 670 hektar markbrug, hvor der dyrkes korn, raps, frøgræs, majs og slætgræs. 

Sammen med det store såsæt er der medkøbt en Kverneland a-drill 500 frøsåmaskine, så det er muligt at så korn og udlæg og tildeles gødning i én arbejdsgang.


Sår fem hektar i timen

- Vi kan nemt have 1.750 kg sædekorn og 1.200 kg gødning med ad gangen. Og vi kan så fem hektar i timen - inklusive foragre - når vi kører 11,5-12 kilometer i timen, fortæller Johnny Konrad.

- I øvrigt kan vi så en tredjedel større areal end før på den samme mængde brændstof. Vores nye 6,00 meter såsæt er nemlig lettere at trække end vores gamle 4,00 meter såsæt. Det skyldes de store pak- og bærehjul med stor diameter, siger han tilfreds og tilføjer: 

- Med det her såsæt kan vi vælge enten at så korn og græsfrø sammen i rækkerne - eller skiftevis i hver anden række, så udlægget får mere lys og luft.

- Jeg må sige, at vores nye u-drill er meget brugervenlig hele vejen igennem. Det er for eksempel nemt at indstille både skærtrykket og sådybden fra traktorens førerkabine, fortsætter landmanden fra Kolind.


Helt jævn mark til såskærene

Han føjer til, at såsættet har voldjævnere efter bærehjulene. Sammen med slæbeplanken foran, der knuser knoldene, efterlader voldjævnerne en helt jævn mark til såskærene. 

Det har, ifølge Johnny Konrad, givet en meget fin og ensartet fremspiring og en hurtig etablering af rodnettet på afgrøden.

Han ser også flere fordele ved, at såsættets bærehjul sidder forskudt for hinanden. Der kiler sig ikke sten fast imellem hjulene. Og hjulene dozer ikke jorden, hvilket også bidrager til at gøre det store 6,00 meter u-drill 6001 plus såsæt nemmere at trække.

Det yderste bærehjul i hver side er rykket lidt frem, så der ikke dannes små volde.  


Ingen grimme såstriber

- For at undgå grimme såstriber i marken, når vi kører med gps, og der er sidehæld, så maskinen skrider, har vi fået monteret en ekstra sårække i hver side. Vi kører med halv udsædsmængde på de ekstra sårækker. Så kommer udsædsmængden til at passe, selv om der bliver sået to gange i de pågældende rækker, forklarer Johnny Konrad. 

- I øvrigt holder såsættet den indstillede udsædsmængde 100 procent, pointerer han.

- Der er fem forskellige såvalser - praktisk anbragt i i boks - at vælge imellem. Når vi har indtastet afgrøden og udsædsmængden, fortæller systemet, hvilken af såvalserne, vi skal køre med. Det er nemt at skifte såvalse, og den kan ikke sidde forkert, påpeger landmanden fra Djursland.

- Jeg er meget glad for ristene over så- og gødningstankene, som i øvrigt er nemme at komme til. Og så er tankene nemme at fylde med bigbags og frontlæsser, siger han.


Såenheden løftes godt fri af jorden

- Det en rigtig god ting, at såenheden løftes godt fri af jorden - næsten en meter - når vi vender i foragre og under transport. Det mindsker nemlig risikoen for, at vi kommer til at ramme diverse genstande og får ødelagt noget på maskinen, forklarer Johnny Konrad.

- Skal vi se på sikkerheden, så er sikkerhedsbremsen på såsættet en rigtig god ting. Skulle det på en eller anden måde ske, at vi taber den tunge maskine under kørsel, sørger en lille wire for, at en sikkerhedssplit trækkes ud, så sikkerhedsbremsen straks stopper maskinen, tilføjer han.

- Vi har købt såsættet hos Lyngfeldt. Her får man en god behandling, og de er hurtige med servicen, når der er behov for det, siger Johnny Konrad. OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame