I Slovenien kan forbrugerne i byerne trække upasteuriseret mælk fra en automat - til 7,50 kroner pr. liter

Salg af upasteuriseret mælk er blevet et hit hos mange forbrugere i Slovenien.

Og for mælkeproducenten Tomaz Mis, der bor 15 kilometer uden for hovedstaden Ljubljana, giver det den ekstra indtjening, han mener, er nødvendig for fortsat at kunne udvikle sin gård.

Tomaz Mis er en af de største mælkeproducenter i Slovenien. 70 sortbrogede malkekøer står der i stalden, og de er højtydende.

- 11.000 liter på årsplan, lyder det stolt fra Tomaz Mis.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det var på en tur til Italien for fem år siden, at han blev opmærksom på milkomatens muligheder. Det krævede dog en kamp med de slovenske myndigheder at få lov til at sælge kølet mælk direkte fra tanken, altså upasteuriseret mælk. Men det endte med, at landmændene trak sig sejrrigt ud af den fight, og i 2008 fik han opsat sin første milkomat i hovedstanden. I dag har han otte.

I alt er der cirka 100 sådanne mælke-automater rundt i de største byer i landet.

(Det er forbudt at sælge upasteuriseret mælk i de fleste europæiske lande, blandt andet i Danmark).

Fem cent mere ved eksport

Formålet med Tomaz Mis’s besøg i Italien var ved den lejlighed primært at finde en aftager til hans mælk. Han leverede ellers til et lokalt mejeri.

- Regeringen laver det sådan, at vi kun lige kan leve af vores produktion. Derfor søgte vi muligheder for at få en højere pris for mælken, end vores mejerier er i stand til. Vi kan i Italien få 39 cent pr. liter (2,91 kroner pr. liter) for mælken afhentet her i Slovenien, mens vi i ellers kun kan få 34-35 cent (2,55-2,60 kroner) fra de slovenske mejerier, fortæller Tomaz Mis og fortsætter:

- Vi har derfor dannet en andelsforening, som sørger for at forhandle med de italienske mejerier. Vi laver normalt kontrakter med et års løbetid. Vi er nu 350 medlemmer, og det er selvfølgelig ærgerligt, at de slovenske mejerier mister grundlaget, men vi har været nødt til at eksportere direkte for at få en lønsom produktion.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. november.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.