Det kræver både vilje, tid og træning at læse koen og finde gode rutiner til at skabe forbedringer i stalden. Både ejere og medarbejdere udfordres derfor på staldgang og skolebænk, når de tager på kursus i CowSignals og Lean og får konkrete handlingsplaner med hjem. Bovi var med.

4 tirsdage i november har tre sønderjyske mælkeproducenter og deres ansatte afsat tid at lære at læse koen - CowSignals® hedder den hollandske model, som de to erfarne eksperter Cow Signal Master Susanne Pejstrup og Stieneke IJdema træner efter. Men det er ikke nok at læse koen - observationerne skal også omsættes til handling, og her kommer værktøjet Lean i spil.

Kurset foregår hos Jan David, Tinglev, som venligst lægger både gildesal og stalde til. Samtlige hans medarbejdere deltager også i kurset, som starter kl. 11 og slutter kl. 17. Og det samme gælder for Ingrid van den Hengel og Martijn Damsteegt, som begge driver ejendomme i nærheden. Al undervisning foregår på engelsk, da deltagerne ikke alene stammer fra Danmark men også Ukraine og Brasilien.

Hvert signal, man støder på, kræver klare kommunikationsveje og placering af ansvar, så der bliver fulgt op på problemet og det bliver løst.

Jan David og hans ansatte tager det med oprejst pande, når kollegaerne spotter ting, hvor der er mulighed for forbedringer i staldene. Det er jo netop det, som kurset går ud på, og fra dag et ligger det fast, at man ikke peger fingre ad hinanden. Og trods udfordringer med sprog og Corona-mundbind, der skal bæres, når vi ikke sidder ned, er stemningen god. Deltagerne arbejder på tværs af arbejdspladser, diskuterer deres observationer, finder løsninger og byder gerne ind med egne erfaringer.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind