Kuhn introducerer en ny serie af fuldfoderblandere fra 18 til 34 kubikmeter med to snegle til tungt foder.

- De nye fuldfoderblandere er særligt udviklet til det tunge foder, vi bruger i Danmark, fortæller Jakob Scheel, produktchef for Kuhn-fuldfoderblandere i Danmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vognene har derfor været testet flere steder i Danmark, senest i samarbejde med Seges.

- Kuhn Profile viser en imponerede blandeevne i selv meget tunge og findelte rationer som kompakt fuldfoder. I gårdtest viste Kuhn Profile, med en ekstra lang kniv på hver snegl, en god skæreevne og et virkeligt godt flow i blanderen med en kompakt fuldfoderration, fortæller Niels Bastian Kristensen, chefkonsulent hos Seges.

Kvægbrugets ForsøgsLaboratorium, Seges, har vurderet rationen blandet i Kuhn Profile ud fra KMP-fuldfoderscoren.

- Den viste en forbedring af såvel TMR-score (ensartet struktur), græsbolde-score (ingen klumper eller græsbolde i blandingen) og partikel-score (ingen tab af partikler fra blandingen), siger Niels Bastian Kristensen.

Profileret kar giver bedre opblanding

Navnet Profile kommer af, at de nye Kuhn-fuldfoderblandere har fået et profileret kar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De kantede ender på karret holder lidt igen på foderet under opblandingen, så de coatede knive på sneglene får mulighed for at arbejde ekstra grundigt med materialet. Det er en af grundene til, at foderblanderne arbejder så godt med især græsset i blandingerne, som testene viser, forklarer Jakob Scheel.

Vejesystemet på fodervognene er ligeledes helt nyt. Kuhn har patent på løsningen, som består af fem vejepunkter, der bærer karret direkte, uden et chassis imellem.

- Det smarte vejesystem gør det muligt at tilbyde vogne til mange kubikmeter og samtidig med en lav totalhøjde, som vi har en del efterspørgsler på, fortæller Jakob Scheel.

Flere udstyrsmuligheder

Den nye serie af fuldfoderblandere er designet, så der er mulighed for at sætte en strømaskine på fronten af blandekarret. Det gælder for hele serien fra 18 til 34 kubikmeter. En fuldfoderblander med integreret strømaskine kalder Kuhn for Profile PLUS, og den serie fås nu fra 15 og helt op til 34 kubikmeter.

Udover strømaskinen kan Profile-foderblanderne også udstyres med bånd forrest eller bagerst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere krævede behovet for et bånd en helt anden vognmodel, men nu kan alt udstyret monteres på samme vognserie, oplyser Jakob Scheel.

Rustfri snegle lever længere

- Det er et velkendt problem, at syre fra foderet slider på blandesneglene, siger Jakob Scheel.

- Udfordringen kan løses midlertidigt med rustfrit stål på kanterne af sneglen, men det hjælper ikke på sigt for resten af blandesneglen. Kuhn har derfor opfundet K-NOX sneglene, som udover et helt nyt design er fremstillet i rustfrit stål for længere levetid. K-NOX sneglene er standard på Profile-vognene fra 18 til 34 kubikmeter, oplyser Jakob Scheel.