Folketingets Miljøudvalg har bedt miljøminister Kirsten Brosbøl (S) sende en oversigt over de beregnede samlede økonomiske konsekvenser for både landbrug og følgeerhverv, hvis vandplanerne gennemføres i den form, de har i dag.

Miljøministeren henviser til, at der i planerne, som skal dække perioden 2015-2021, er foreslået en række indsatser, som eksempelvis omfatter udtagning af op mod samlet 16.000 hektar landbrugsjord ved etablering af vådområder, udtagning af lavbundsjord og større vandløbsrestaureringsprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De berørte landbrugsbedrifter kompenseres for eventuelle udgifter i forbindelse med alle de foreslåede aktiviteter i planerne, der er sendt i høring, oplyser ministeren.

Halv procent

Hun noterer, at "udtagning af de 16.000 hektar landbrugsjord svarer til cirka en halv procent af den samlede danske landbrugsjord eller i gennemsnit cirka 2.500 hektar om året:

- Der udtages i øvrigt cirka 10.000 hektar landbrugsjord om året til byudvikling, infrastruktur mv.

Følgeerhverv, hvis økonomiske aktivitet direkte eller indirekte afhænger af størrelsen på landbrugsjorden, vil - alt andet lige - sandsynligvis få mindsket deres økonomiske aktivitet i samme begrænsede størrelsesorden, som reduktionen i landbrugsjord måtte give anledning til, fortsætter miljøministeren, der også understreger.

Anlægsjob

Et er, at det måske kan koste arbejdspladser i landbrugserhvervet, men ministeren peger på, at "modsat vil erhverv, der udfører eksempelvis anlægsarbejde, få større økonomisk aktivitet i forbindelse med de anlægsinvesteringer, der sker som følge af indsatserne i de nye planer for vandmiljøet":

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og hvor der alene i forbindelse med spildevandsindsatsen investeres cirka 1,8 milliarder kroner i perioden 2015-2021. Sammenfattende vurderes den samlede økonomiske henholdsvis positive/negative effekt på landbrugsproduktion/følgeerhverv som følge af den aktuelt foreslåede indsats at være af meget begrænset omfang. Vandområdeplanerne ændrer i øvrigt ikke på reglerne for harmonikrav, slutter Kirsten Brosbøl.