Store svinefarme med flere tusinde grise er skadelige for miljøet og dyrevelfærden og skal bekæmpes. Det budskab vil lederen af de danske Socialdemokrater i EU-parlamentet, Dan Jørgensen, bringe videre ved en høring om industrielt svinehold i Bruxelles i dag.

Anledningen er, at den britiske dokumentarfilm "Pig Business" bliver vist for de interesserede folkevalgte i dag. En film, der taler familielandbrugenes sag og fordømmer industrielt svinehold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil væk fra den grundholdning, at vi helst skal have så meget som muligt produktion her i EU, siger Dan Jørgensen, der kalder den effektiviserede svineproduktion for "kynisk".

- Mange produktionsdyr bliver ikke længere behandlet anstændigt. En gris bliver ikke set som et levende væsen, men som et produktionsapparat til kød, ligesom en ko er et produktionsapparat til mælk. Der er vi ude på et overdrev, mener politikeren.

Danmark går mod industri

Imens går tendensen den fuldstændigt modsatte vej i Danmark, hvor de over 20 millioner smågrise, der kommer til verden hvert år, ejes af stadig færre landmænd.

Tidligere prognoser fra Dansk Svineproduktion har forudsagt, at der om ganske få år kun vil være et par tusinde store industrielle bedrifter tilbage, der vil kunne levere det samme antal smågrise som i dag.

Men Dan Jørgensen tror ikke på, at der ved stordriftsfordele og effektivisering af brugene kan finde en produktion sted, der er bæredygtig fra både et miljømæssigt og et dyrevelfærdsmæssigt synspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det mangler vi at se eksempler på, for al erfaring viser, at det går den modsatte vej, siger han og nævner høj dødelighed blandt smågrise og problemer med bortskaffelse af gylle og udvaskning af næringsstoffer til vandmiljøet.