Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Sitkagran til produktion af fiskefoder

Af Niels Johan Juel Jensen - 29. sep. 2016 KL. 16:23

Norsk professor mener, at ressourcer fra skovbruget i fremtiden kan erstatte sojaproteiner fra Brasilien.

Norge har - i grove træk - olie og laks som sine primære eksportvarer. Når det kommer til sidstnævnte står produktionen over for et stigende behov for fiskefoder, og her er man i høj grad afhængig af import af sojaprotein fra især Brasilien.

Det er imidlertid blevet en målsætning at finde alternativer, der kan produceres i Norge, og her regner professor Margareth Øverland fra Norges miljø- og biovidenskabelige universitet med, at biomasse fra eksempelvis sitkagraner kan komme til at spille en rolle. Det skriver NRK på sin hjemmeside.

- Et af hovedmålene med det, vi arbejder med, er at erstatte vores foderimport med norske varer. Brugen af gran i foderproduktion er noget af det, vi håber at lykkes med for at nå den målsætning, siger hun til NRK.

Det oplyses endvidere, at man allerede er så langt med forskningen, at resultater indtil videre har vist, det er fuldt muligt at bruge biomasse fra træer i foderet.

Årsagen til, at netop sitkagran nævnes, hænger sammen med, at man har problemer med netop denne type gran i landsdelen Helgeland, hvor den er ved at overtage mange traditionelle naturtyper.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame