På ejendommen Hauregaard ved Tørring dyrker Brian Haure økologisk vårraps til fremavl, og i dag, søndag den 8. september, har han Mosegaardens Maskinstation til at høste fem hektar med et pick-up-bord fra Shelbourne Reynolds.

- Jeg har været med i rapsdyrkning siden 1975, og jeg har aldrig set et bedre pick-up-bord, siger Brian Haure og viser medbringerne, der er lavet af et kunststof-materiale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I modsætning til de gamle skæreborde, hvor medbringerne er af stål og dermed tog alt med - også det grønne - bøjer de her af under bæltet og tager dermed kun den tørre del af planten med, forklarer han og tilføjer:

- Og det giver en renere høst, og så går væsentligt hurtigere nu.

Mindre spild

Hastigheden betyder ifølge Brian Haure meget for beslutningen om, hvornår tærskningen skal ske.

- Vi kan lade rapsen ligge og tørre længere, uden at være bekymret for, om vi kan nå at få tærsket inden regn. Det betyder også færre omkostninger til tørring, siger han.

Maskinføreren Per Knudsen nikker samstemmende og siger, at han regner med at have tærsket de fem hektar på dette stykke jord i løbet af to timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indehaveren af Mosegaardens Maskinstation hedder Danny Bonn Pedersen, og han fortæller, at han har købt maskinen af hensyn til de kunder, der dyrker økologisk korn.

- Båndet kommer helt ind under afgrøden, så man får mindre spild. Samtidigt er der en stor kapacitet på den 15 fod brede pick-up.

Den engelske maskine er udviklet af Keith Shelbourne, og den første af slagsen kørte for første gang i 1989.

Virksomheden, der fremstiller pickup-bordene hedder Shelbourne Reynolds, og maskinerne importeres af Buchtrup Agro.