Prins Joachim gæstede fredag Folkemødet på Bornholm, hvor han besøgte Landbrug & Fødevarers telt og lod sig interviewe af Berlingske Tidendes Thomas Larsen.

På scenen var også Landbrug og Fødevarers direktør, Karen Hækkerup, en det var prinsen som var i fokus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Helt ærligt er det sværeste at få enderne til at nå sammen. Det bedste er at have fingrene i jorden og fødderne på jorden og følge årstidernes cyklus.

HKH Prins Joachim

Prins Joachim beskæftigede sig blandt andet med det paradoks, at dansk landbrug er i skudlinjen herhjemme, mens erhvervet i resten af verden beundres for effektivitet, miljøhensyn og innovation.

Prinsens vurdering er, at man ikke ser, hvor godt det, man har herhjemme, er.

- Men bagsiden af medaljen kan vendes til fordel, for vi er i topligaen, og vi tager hensyn og gør det med glæde, sagde han.

Karen Hækkerum mener, at det er en rigtig pointe, når man skal forklare, hvorfor landbruget ikke anerkendes i Danmark som i resten af verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er bedst i hele verden, og det ved de ude i verden, sagde hun.

Prins Joachim tilføjede, at der selvfølgelig kan være berettiget kritik.

- Der er brodne kar i alle brancher, sagde han og mener, at det ikke behøver at tegne hele billedet, når blot organisationen tager ansvar, taler tydeligt og ærligt og lægge alt frem

Landbrugsland

Prins Joachim slog fast, at Danmark stadig er et landbrugsland med en enorm eksport af fødevarer, men også knowhow inden for fødevarefremstilling, fødevarebehandling og maskiner.

- Vi er i den seje liga. Og jo, vi er et landbrugsland, sagde prinsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Karen Hækkerup fulgte op med at sætte andre ord på landbrugserhvervets og følgeerhvervenes samfundsmæssige betydning.

- 20 procent af børnene uden for de større byer har en far eller en mor, der arbejder i et erhverv med relation til landbruget, fortalte hun.

Det sværeste

Thomas Larsen spurgte prins Joachim om, hvad det sværeste og det bedste var ved at drive landbrug.

- Helt ærligt er det sværeste at få enderne til at nå sammen. Det bedste er at have fingrene i jorden og fødderne på jorden og følge årstidernes cyklus, sagde han.

Og så tilføjede han, at uanset, hvor godt, det hele kan se ud, så kan vejrliget ødelægge det hele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-For eksempel kan en tordenbyge forårsage en katastrofe på tre timer. Og det er ikke sådan, at der er den helt store forskel på katastrofen og den store succes. Succesen er måske indeks 110, mens katastrofen måske er indeks 90, sagde prinsen.

- Jeg kan også tydeligt huske forsommeren 1992, da vi havde 61 dage uden regn. Det var en katastrofe for branchen og hele landet, sagde han.

Karen Hækkerup fandt dog den positive vinkel fra det år.

- 1992 var året, da vi vandt EM i fodbold, og meget skal selvfølgelig falde i hak, hvis vi også skal få succes i år. Men fodbold-VM spilles trods alt på dansk græs, fremhævede hun.

Kan ikke lade være

Thomas Larsen spurgte også prins Joachim om baggrunden for, at han altid har været meget aktiv i at promovere dansk landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har arbejdet med det, jeg har studeret det, og jeg har også beskæftiget mig med de krydsfelter, der er med andre i helt andre industrier. Jeg kan slet ikke lade være, svarede prins Joachim.

Karen Hækkerup tilføjede, at hele kongehuset har altid været velvilligt indstillet til at være med til at åbne døre og medvirke til at give landbruget adgang til steder og medier, som man ellers aldrig ville komme igennem til.

- Det er også fantastisk, at kongefamilie og prins Joachim ved så meget om landbruget. Det skaber respekt ude i verden, sagde hun.

Slagtilbud på prisen

Prins Joachim tale også om danskernes forhold til fødevarer og kvalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi bruger ikke mange penge på mad. I 1980 gik 50 procent af danskernes disponible indkomst til fødevarer, mens det i dag er cirka otte procent. Vi har den luksus, at vi ikke bruger mange penge på mad, men alligevel er vi til fals for et slagtibud på prisen - ikke kvaliteten - og det er ikke kun min far, der taler dér, sagde han til store klapsalver fra de mange tilhørere, som fyldte godt op langt uden for L&F-teltet.

På den måde kom afdøde prins Henrik på banen.

Kompromisløs prins Henrik

Karen Hækkerup beskrev prins Henrik som en stærk ambassadør for kvalitet og for gode råvarer og fødevarer.

Prins Joachim fulgte op og beskrev sin far som kompromisløs.

- Han havde en nærmest filosofisk tilgang til maden og sagde, at vi spiser lokalt og efter årstid, fortalte prins Joachim.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg er præget af det. Jordbær spiser man i juni - og derefter kommer hindbærrene. Jeg har det svært med jordbær i januar. Jeg spiser dog ikke hvidkål hele vinteren, sagde han til stor morskab fra tilhørerne.

Tomas Larsen spurgte Karen Hækkerup om hendes vurdering af prins Henriks betydning føde fødevareerhvervet.

- Prins Henrik havde større betydning, end vi har opdaget endnu. Han har givet os nogle værdier, fordi han betragtede hele kæden fra jord til bord og lagde vægt på, at intet måtte gå til spilde. Det er gode game dyder, der kommer frem igen, sagde hun.

Frisk mælk

Prins Joachim fremhævede i øvrigt, at vi er godt vant med for eksempel frisk mælk i Danmark.

- I Danmark kan man købe frisk mælk, som er under 24 timer gammelt. Det er så ægte og rent, som det er muligt, og det står på køl. I Frankrig er det behandlet, så det ikke behøver at stå på køl, og man hiver det ned fra de varme hylder, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så fortalte han om, hvordan han eksaminerer sine børn i de forskellige kornsorter, når familien kører rundt i det danske landskab.

Prins Joachim ser en stor fremtid for dansk landbrug og ser store muligheder for kommende generationer.

- Vi har en veloplyst og kritisk ungdom, men de overser landbruget. Der er en kæmpefremtid i landbruget. Der bliver færre landbrug, ja. Men branchen vokser, sagde han afslutningsvis og høstede et stort bifald.