Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Pas på batteriet om vinteren

Af mbl - 10. nov. 2017 KL. 10:31

Følg disse råd og undgå ubehagelige overraskelser, når din maskine har stået stille i en længere periode.

Startbatteriet i en landbrugs- eller entreprenørmaskine, der ikke anvendes eller håndteres i længere tid, risikerer at gå i stykker i utide.

- Der findes ingen nøjagtige tal på, hvor mange startbatterier, der unødigt går i stykker, når en landbrugs- eller entreprenørmaskine ikke har været i brug i længere tid, men der er tale om et betydeligt antal. I langt de fleste tilfælde skyldes det, at batteriet ganske enkelt er 'gået i glemmebogen' og ikke er blevet vedligeholdt, som det skulle, siger Tor Enlid, Marketing Manager hos Exide Technologies Norden, der er en global leverandør og producent af blybatterier til alle former for køretøjer.

Der er flere årsager til, at det godt kan betale sig at give startbatteriet lidt ekstra opmærksomhed, når landbrugs- eller entreprenørmaskinen ikke skal anvendes i længere tid. At lade et batteri blive ødelagt i utide er ikke godt for hverken pengepung eller miljø, og det kræver både tid og energi, der kunne have været brugt på anden vis. Startbatterier til landbrugs- og entreprenørmaskiner har en levetid på flere år under forudsætning af, at de anvendes og vedligeholdes korrekt. Alle batterier har en vis selvafladning, hvilket betyder, at hvilespændingen falder. Hvis hvilespændingen kommer under 12,4 V, skal batteriet lades. Et afladet batteri kan endda fryse i stykker ved normale vintertemperaturer. Hvis batterier ikke holdes fuldt ladede, er der risiko for, at de sulfaterer, hvilket reducerer deres kapacitet.

- For at mindske ressourcespildet vil vi gerne give nogle gode tips til at forebygge problemer med batteriet, siger Tor Enlid.

Derfor har Exide Technologies udarbejdet følgende råd:

Kobl batteriet fra det elektriske system, hvis maskinen ikke skal anvendes i længere tid.

Tør batteriet af med en fugtig klud, hold det rent og smør polerne med fedt for at minimere risikoen for oxidering.

Lad batteriet maksimalt, hvis maskinen ikke skal anvendes i længere tid.

Opbevar batteriet tørt og køligt. Batteriets selvafladning er mindre, jo lavere temperaturen er. Det må dog ikke opbevares ved minusgrader.

Foretag vedligeholdelsesladning af batteriet én eller et par gange i opbevaringstiden, hvis det ikke anvendes hele året rundt. Sørg for at bruge en moderne kvalitetslader, der lader batteriet helt uden at overlade det. Husk at bruge en lader, der passer til det pågældende batteri.

Fuld ladning af batteriet med en ekstern, moderne lader fra tid til anden, selv i perioder hvor maskinen anvendes, forlænger batteriets levetid og sikrer problemfri drift.

Husk, at batteriet skal sidde fast, så det ikke kan bevæge sig. Hvis batteriet sidder løst, kan især kabeltilslutninger og poler blive udsat for belastning.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame