lib

Det blev til et ordinært resultat på 117.000 kroner. Et tilfredsstillende resultat set i lyset af de krav, som skolen bliver mødt med via regeringens omprioriteringsbidrag, svarer til en årlig reduktion på cirka 450.000 kroner foreløbigt til og med år 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hele skolens strategi, og dermed de tiltag vi iværksætter, er ud fra en grundtanke om, at de skal medføre vækst, pointer Johan Schmidt og fastslår, at skolen hverken kan eller vil spare sig igennem udfordringerne.

Der skal ske en vækst i antallet af elever for at sikre økonomisk forsvarlige holdstørrelser, så de initiativer, der fremadrettet bliver taget, vil fortsat have et vækstpotentiale for skolen. Det kommer til at udfordre skolens økonomi og kræver en effektiv drift ud fra devisen "mere for mindre" og dermed nytænkning på flere områder.

- Det, tror vi også på, er muligt. Vores igangværende strategiplan skal være med til at sikre en øget tilgang af elever samtidig med at vi effektiviserer på driften, siger Johan Schmidt.

EUX elever - en del af nøglen

Halvdelen af de unge, som begynder deres uddannelse på Bygholm til august, har valgt EUX-linjen.

Det ser Johan Schmidt som glædeligt, for det er også nødvendigt at tiltrække en bredere skare af elever, hvor EUX-eleverne er et godt eksempel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er samtidig en gruppe, som jeg rent landbrugsmæssigt ser et stort potentiale i. Både i primærlandbruget, men også som starten på en videreuddannelse i mange andre erhverv med interesser i fødevareklyngen, siger han og nævner agroassistenterne som et andet eksempel.

Agroassistenter breder sig

Det har været et ønske, specielt fra svineproducenter, at der etableres et kortvarigt kursus, som kan være med til at øge antallet af danske medarbejdere i svinebedrifterne.

- Vi har nu uddannet indtil flere hold agroassistenter, dels på Bygholm og dels gennem et samarbejde med Selandia på Sjælland, Dalum Landbrugsskole på Fyn og Agroskolen i Hammerum. I 2017 udvides med blandt andre Gråsten Landbrugsskole, Kjærgaard Landbrugsskole og Asmildkloster Landbrugsskole. Jeg tror, at vi er på vej ind i en periode, hvor det bliver sværere at få den nødvendige arbejdskraft. Arbejdsløsheden er nede på et niveau, hvor vi ved, at det er sværere at få de sidste i arbejde, men det er nødvendigt, at man finder de muligheder der må være, forklarer Johan Schmidt og fortsætter:

- Et stort udbud af rekrutteringsbureauer, af meget varierende karakter, har i mange år hentet udenlandsk arbejdskraft til Danmark både til landbruget og byggeindustrien. I landbruget har vi ikke kunnet undvære den arbejdskraft. Det ville ikke have været muligt at erstatte denne med dansk arbejdskraft. Men jeg tror også, at konkurrencen her bliver skærpet om de bedste medarbejdere i hele EU.

Samarbejde og netværk

- Det bringer mig tilbage til vigtigheden af en god og konkurrencedygtig landbrugsskole som et af vore fortsatte strategiske indsatsområder. Vi skal være kendt for et godt samarbejde med vore praktikværter, bedyrer Johan Schmidt og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og vi skal være gode til at forberede eleverne til den hverdag, de møder på praktikpladsen. For jeg tror, der bliver brug for vore elever i de kommende år. Og vi er i forvejen en af de skoler, hvor der heldigvis er meget få elever, som ikke får en praktikplads efter endt skoleophold. Det vil vi fortsat være kendt for.

Skolens næstformand, Nis Hjort har gjort sig til talsmand for, at unge under uddannelse i landbruget har en stor fælles interesse i at landbruget politisk og erhvervsmæssigt står stærkt. Og han ser det som naturligt, at disse skal kunne blive medlem af Landbrug & Fødevarer.

- Jeg synes, det er en interessant tankegang, men det er så en opgave for Landbrug & Fødevarer at få de unge gjort interesseret i sådan et medlemskab. Og da mangler der nok lidt arbejde endnu, men vi skal også fra Bygholms side være opmærksomme på, at i hvert fald de ældste elever får indsigt i den store og komplekse opbygning, der er i dansk landbrug, som på den ene side har gjort os førende inden for landbrug på verdensplan. Men som også koster penge at vedligeholde samt mange folkevalgte, som også skal repræsentere de unges interesser som ønsker at investere i erhvervet, siger Johan Schmidt.

- Jeg har nok i flere år sagt, at Bygholm Landbrugsskole i de kommende år står overfor store udfordringer. Og det er jo heller ikke forkert, for sådan vil det være, siger Johan Schmidt og tilføjer:

- Med det er jo heldigvis mere spændende at leve i en foranderlig verden end en stationær. Vi skal bare vise, at vi er gode til at møde den. Og det er skolen, for den har en plan.