For de fleste mennesker er januar en tid, hvor man stirrer på vægten med lidt bekymring. Det gælder især for minkavlere, der skal sikre, at minkene har det rigtige huld til parringssæsonen, der starter først marts. Minkenes huld og fodertilstand er en stor faktor i at sikre optimale kuldstørrelser. Hvis de bliver for fede, går det ikke, hvis de bliver for tynde går det slet ikke, og hvis man fodrer dem op for voldsomt, risikerer man, at det går galt.

Mangelfulde data koster dyrt

Dyrlæge Jens Jacob Faurbye ser opbyggelsen af et ordentligt datagrundlag, som en af de allerstørste udfordringer for dansk minkavl overhovedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Minkene skal stige jævnt i vægt fra parring og hele vejen til fødsel for at sikre den optimale kuldstørrelse.

Derfor er det særdeles vigtigt med et ordentligt datagrundlag, så avleren kan tilpasse fodringen, siger Jens Jacob.

Manuel vejning koster tid og stress

De fleste minkavlere vurderer huldet på øjemål, suppleret med manuelle vejninger. Det er bare en besværlig og arbejdskrævende proces. Det ved minkavler Therkel Hansen(Obbekær mink), der for nylig har taget den cloudbaserede automatiske minkvægt; Weightlog i brug for at sikre bedre datagrundlag.

- Før vi installerede Weightlog var vejningen en ugentlig forseelse, der kostede både tid og besvær: Minkene var ikke videre begejstrede for at blive hevet ud af burene og vejet. Det stressede dyrene en hel del. Vejeholdene skal udtages. Man skal ud i hallerne - man skal håndtere de indimellem lidt genstridige mink og det skal helst gøres regelmæssigt.

Frost gav vægttab

Med Weightlog er hele processen blevet noget nemmere: Folkene bag forklarede hvordan og monteringen var simpel. Herefter var vejningen nærmest automatisk:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis du har internet så er du kørende, siger Therkel, der nu får daglige vejninger i stedet for ugentlige, og Weightlog har levet op til hans forventninger: En voldsom frostdag kunne for eksempel aflæses ved, at minkene tabte sig en smule. Den slags præcision er guld værd, når man ved, at ikke bare minkenes huld, men også den korrekte opbygning af dette, virkelig kan aflæses på bundlinjen.