Efter klimatopmødet i Paris har der været røster fremme med kritik af dansk landbrug for at levere et for stort klimaaftryk.

Enhedslisten vil ligefrem have lagt dansk landbrug helt om, og peger blandt andet på den store produktion af svin som et af problemerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, afviser over for Maskinbladet kritikken:

Brug for mere mad

- For det første glæder jeg mig over den gode stemning ved klimatopmødet, hvor vi på initiativ af de franske landbrugsorganisationer sammen med vores fælles organisation COPA havde et parallelt landbrugsarrangement. Vi påpegede, at landbruget gerne vil deltage i klimadiskussionen og tage et ansvar, men man skal være fuldstændig realistisk i forhold til, at der skal produceres meget mere mad i de kommende år. Det må være udgangspunktet, hvis man vil regulere landbruget. Vi kan sagtens reducere klimamæssigt, men så bliver det med en reduceret landbrugsproduktion, hvis man ikke tænker sig godt om, siger Martin Merrild.

Hvor så?

Om Enhedslistens kritik af, at Danmark årligt producerer 29 millioner svin, siger formanden:

- Jeg vil bare spørge Enhedslisten om, hvor grisene skal produceres, hvis det ikke skal ske i Danmark. Der er masser af mennesker rundt om i verden, der gerne vil spise svinekød, og de kommende år bliver der endnu flere mennesker, der måske i dag spiser ris seks dage om ugen, som gerne vil have et måltid svinekød engang i mellem. De grise bliver produceret, og så kan vi jo sige, at "det vil vi ikke i Danmark", men så flytter produktionen til Polen eller Ukraine. Det ændrer jo ikke på verdens klimatilstand...

Ny teknik

Som svar på, hvad landbruget så kan bidrage med i kampen for et bedre klima, siger Martin Merrild, at landbruget løbende kan tage ny teknik i brug:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan i dansk landbrug se tilbage på, hvordan vi de senere år har været i stand til at producere mere og mere - med mindre og mindre belastning. Tre grise i en ny stald belaster ikke omgivelserne mere end to grise i en gammel stald, så vi skal hele tiden investere mere. Havde vi et proteinindhold i vores korn, der svarer til de lande, der er nærmest omkring os, ville vi kunne reducere importen af soja med omkring 25 procent. Og det er jo fornuftigt at udnytte vore egne ressourcer optimalt i forhold til, at man gør det andre steder, slutter Martin Merrild, der ser arbejdet for højere afregningspriser som den største udfordring i det nye år.