I perioden fra 2007 til 2014 har Fødevarestyrelsen udtaget stikprøver af tæt ved 3.000 fodermidler og foderblandinger og undersøgt dem for knap 250 forskellige pesticider. Prøverne har omfattet både importerede planteprodukter som sojaskrå og citruskvas og danske foderafgrøder, eksempelvis hvede og byg.

Myndighederne så efter både almindeligt anvendte pesticider i Danmark og pesticider, der ikke var godkendt i EU, men fandt ingen produkter, der var uegnede til foder på grund af deres indhold af pesticider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt blev der påvist pesticidrester i lidt over 600 (22 procent) af de undersøgte prøver. I godt 400 af disse prøver fandt Fødevarestyrelsens laboratorium ét pesticid, mens de øvrige godt 200 prøver viste indhold af mellem 2 og 15 forskellige pesticider.

Pesticidresterne blev især fundet i foderkorn og biprodukter af korn, sojaskrå og -skaller samt citruskvas, der også var de grundigst undersøgte produkter.

I alt fandt myndighederne 69 forskellige pesticider, hyppigst de EU-godkendte pesticider glyphosat og chlormequat. I godt 40 prøver blev påvist de klorerede pesticider endosulfan, DDT, HCB og dieldrin, der tilhører gruppen af uønskede stoffer i foder. I alle tilfælde dog på den rigtige side af EU's grænseværdier.