Der er formentligt flere svineproducenter, der overvejer egne metoder i disse dage, efter at have hørt om arbejdsulykken fredag eftermiddag på et landbrug nær Holstebro. Her mistede fire personer bevidstheden efter at de blev udsat for giftigt svovlbrintegas, skriver TV Midtvest.

Hos svineproducent i Skjern Alex Ostersen har nyheden om ulykken sat tankerne i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man tror jo ikke, det kan lade sig gøre, fordi man kan ikke lugte noget som helst. Selvfølgelig tænker vi over, hvad vi kan gøre, men jeg ved det ikke rigtigt. Jeg kan ikke se, hvordan det skulle kunne gå galt, fortæller Alex Ostersen til TV Midtvest.

Alex Ostersen har dog heldigvis aldrig kendt nogle, der har været ramt af den type ulykke.

- Jeg har sommetider haft besøg af Arbejdstilsynet, men der taler vi jo om arbejdsskader, og om hvordan vi kan sluse gylle ud uden at få ondt i ryggen. Vi har slet ikke haft fokus på det med gas, fortæller han.

Ifølge TV Midtvest har der i gennemsnit været syv dødsfald i kategorien landbrug, skovbrug og fiskeri de senere år.

Håndtering af gylle er blandt de farligste opgaver i landbruget, og risikoen opstår, hvis man indånder den svovlbrinte, som gyllen frigiver, når den sættes i bevægelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den forhindrer cellerne i kroppen i at optage ilt. Det er ligesom blåsyrer, som man forgiftede folk med i gaskamrene. Det vil sige, at åndedrættet lammes øjeblikkeligt, og så bliver man bevidstløs, fortæller Ole Carstensen, der er ledende overlæge på arbejdsmedicinsk afdeling på Regionshospitalet Herning.