Støt og sikkert har medarbejdere i Landbrugsstyrelsen igennem det seneste halve års tid afsluttet en række sager om udbetaling af støtte til danske landmænd, som har ventet længere end planlagt på økonomisk støtte til eksempelvis kvægstalde, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Nu har sagsbehandlerne sat flueben ud for 390 ophobede sager. Dermed når Landbrugsstyrelsen også den målsætning om, at alle sager, som har været mulige at afslutte, vil være afgjort d. 30. juni 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er glad for, at vi nu er ved at være nået næsten til bunds i de sager, som vi har modtaget udbetalingsanmodninger om i 2018. At vi har fået ryddet så meget ud i sagsbunkerne før 1. juli, betyder, at vi nu kan begynde at se fremad. Vi ville naturligvis gerne have sagsbehandlet alle sagerne, men det har desværre ikke været muligt blandt andet på grund af manglende eller mangelfulde oplysninger fra ansøgere. Men jeg kan forsikre, at vi gør alt for at få afklaret de sidste sager i takt med, at vi modtager de manglende oplysninger, siger Steen Silberg Thomsen, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.

Da Landbrugsstyrelsens task force gik i gang med de ophobede sager, lå der i alt 462 anmodninger om udbetaling af støtte, der skulle behandles. Heraf er 390 nu afsluttet, mens 72 sager ikke har været mulige at afslutte. Det skyldes blandt andet, at task forcen i hovedparten af sagerne har måttet indhente yderligere informationer hos ansøgerne, og der er fortsat sager, hvor ansøgeren ikke har leveret alle de nødvendige oplysninger. Disse sager vil blive færdigbehandlet hurtigst muligt, efter at styrelsen har modtaget de nødvendige oplysninger.

Erfaringer skal forebygge gentagelser

Der er flere årsager til, at udbetalingssagerne har hobet sig op hos Landbrugsstyrelsen. En af de væsentligste forklaringer er, at sagerne skal administreres i forhold til kompleks EU-lovgivning, og at det har været nødvendigt at undersøge alle detaljer i ansøgningen manuelt, skriver Landbrugsstyrelsen i pressemeddelelsen. Det har også betydet, at task forcen skulle gennemgå rigtig mange bilag og fakturaer for at være sikre på, at udgifterne til for eksempel murersnit og savklinger er berettiget til tilskud fra EU.

- Nu handler det blandt andet om at sikre, at vi har lært af det her, så antallet af sager ikke fremadrettet får lov til at vokse på samme måde. Det er et arbejde, som vi håber at kunne løse i et konstruktivt samarbejde med erhvervet. Hvis vi fremadrettet får sager ind, der har alle de efterspurgte og korrekte oplysninger, kan vi hurtigere få behandlet dem færdige, siger Steen Silberg Thomsen.

I dag bliver cirka fire ud af fem udbetalingssager, som Landbrugsstyrelsen behandler, sendt tilbage i en såkaldt høring, fordi der mangler oplysninger i form af eksempelvis bilag.