Der kommer flere og flere muligheder for brændsler til stokerfyr. Og tørrede kirsebærsten fra VM Møllerimaskiner er et af alternativerne til fyring med træpiller.

- Kirsebærstenene har en højere brændværdi og koster samtidig mindre end træpiller, fortæller John Rasmussen fra VM Møllerimaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har fået afprøvet kirsebærstenene på Teknologisk Institut, og resultatet herfra viser ifølge John Rasmussen, at et kg frugtsten giver 4.600 kilokalorier pr. kg, mens et kg træpiller giver 4.450 kilokalorier pr. kg. Samtidig er frugtstenene billigere i indkøb end træpillerne, som er steget i pris hen over de seneste år.

Har man således et årligt fyringsbehov, der svarer til 4.000 liter olie, kræver det ved fyring med træpiller 7.800 kg piller til cirka 11.450 kroner, mens man kan nøjes med 7.300 kg kirsebærsten, der koster cirka 8.200 kroner.

I eksemplet er der ved sammenligningen med træpiller en direkte besparelse på frugtsten i størrelsesordenen 3.200 kroner om året. John Rasmussen mener, at en landmand, der går fra olie til fyring med kirsebærsten, typisk vil kunne spare svarende til 4.000-5.000 liter olie om året.

Fyring med kirsebærsten kræver ligesom træpiller investering i et stokerfyr.

Kirsebærsten skal tørres

John Rasmussen tørrer stenene på eget tørreri, som han selv har bygget. Stenene kommer hjem fra Polen og Tyskland med et vandindhold på op til 42 procent, hvorefter de tørres, til de har en restfugtighed på 12-14 procent, der giver en god brændværdi. Kirsebærsten giver dog mere aske end træpiller og kræver oftere tømning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det koster jo ikke blot en tørrer, hvor man kan bruge en ombygget korntørrer til omkring 300.000 kroner. Et komplet anlæg, der bearbejder kirsebærsten til salg, kommer op på halvanden million kroner, fortæller John Rasmussen.

- Så overtog jeg i stedet selv idéen. Og nu har jeg godt 25 faste kunder og 60 på venteliste, siger John Rasmussen, der med tiden forventer at nå op på 140 kunder.

Han leverer de tørrede krisebærsten på kundens adresse, mens andre kunder foretrækker selv at afhente kirsebærestenene på trailer.

Spændende marked med problemer

Men for John Rasmussen må kundekredsen ikke vokse hurtigere end, han kan opnå sikkerhed for i leveringerne. Og det tager tid at opbygge stabile leveringer fra Polen.

- Det er ikke svært at få fat i kirsebærstenene i Polen, men fragten til Danmark er dyr og besværlig, fortæller John Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Polske chauffører har for tiden rigeligt travlt, og derfor er det dyrt at få vognmænd til at hente kirsebærsten ved de mange små marmeladefabrikker i det sydlige Polen. Et ton kirsebærsten kan på den måde nemt komme til at koste 400 kroner mere i transport.

- Og så er der ikke længere forretning i at sælge kirsebærsten til fyring i Danmark, siger John Rasmussen, der arbejder med at få lagerplads i Polen. Han forventer at kunne sælge kirsebærstenene billigere i takt med tilgangen af kunder. Hvis succesen fortsætter, eller hvis der opstår leveringsproblemer, vil John Rasmussen importere kirsebærsten fra Ukraine.

I Tyskland ser man modsat i Polen kirsebærsten som et overskudsprodukt, som man gerne vil af med, fordi de ødelægger markerne. Det hænger sammen med, at stenene binder kvælstof, så der næsten ikke kan gro noget på steder med udlagte kirsebærsten. : 362606-1: Billedtekst: John Rasmussen fra VM Møllerimaskiner foran kirsebærsten, som han importerer fra Polen og Tyskland.: 362606-2: Billedtekst: Kirsebærstenene til stokerfyret kommer hjem med et vandindhold på op til 42 procent, hvorefter de tørres, til de har en restfugtighed på 12-14 procent.