Alle steder, hvor der opstår meget støv under arbejdet, er der en risiko for eksplosioner, og førere af for eksempel gummihjulslæssere kan være særlig udsat, hvis en gnist antænder det brandfarlige støv.

Derfor kan en gummiged, der er specielt sikret mod eksplosioner, være en god investering som for eksempel den nye Cat 972M gummihjulslæsser, der er godkendt til at køre i eksplosionsfarlige omgivelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge den danske forhandler af Caterpillar, Pon Equipment Denmark, er maskinen den første af sin slags i verden.

Cat 972M har opnået en Atex Zone-godkendelse, som betyder, at maskinen opfylder de strengeste krav til at køre i meget støvfyldte omgivelser uden fare for eksplosioner.

- Vi har simpelthen fjernet risikoen for gnister, så maskinen vil kunne bruges til transport af træpiller, korn, halm og lignende materialer, der afgiver meget støv, siger Karsten Hansen fra Pon Equipment, og tilføjer, at med Cat 972M er maskinførerens arbejde blevet væsentligt mere sikkert.

For at leve op til kravene har maskinen gennemgået en række tilpasninger. Den er blandt andet udstyret med et avanceret vandkølingssystem, støvmålere, og alle overflader - inklusiv udstødning - er sikret imod at kunne overstige en maksimal temperatur på 250 grader C.

- Vi har fået godkendt maskinen i samarbejde med DONG Energy, Teknologisk Institut og Bertinex i Italien, og maskinen kører nu på Avedøreværket, siger Karsten Hansen.