Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har været på banen med et forslag om at stoppe blandt andet al kastration af svin, men spørgsmålet er så, om han er parat til at gå dansk enegang på området, eller om han vil arbejde for, at det skal være fælles EU-beslutninger på områderne.

Det vil Erling Bonnesen fra Venstre gerne vide, og Dan Jørgensen henviser til, at han og hans kolleger fra Tyskland, Holland og Sverige i forbindelse med en international dyrevelfærdskonference underskrev et positionspapir om svinevelfærd, hvori man opfordrer EU-Kommissionen til at arbejde for en ændring af svinedirektivet til gavn for velfærden for de millioner af svin, der holdes i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor betydning

Dan Jørgensen mener, at initiativerne vil have stor betydning for svins velfærd, og han mener, at behandlingen af svin er en af de udfordringer, der bør stå øverst på Kommissionens liste over påkrævede ændringer af EU-lovgivningen.

- Samtidig med dette arbejde på EU-niveau arbejdes i Danmark fortsat med en række initiativer til forbedring af svins velfærd, herunder også om kastration og halekupering af svin. Initiativerne indgår i svinehandlingsplanen, som blev udarbejdet på baggrund af topmødet om svinevelfærd jeg holdt med deltagere fra dyrlægeforeningen, branchen, dyreværnsorganisationer i marts 2014, oplyser ministeren.

Ingen klager

Med hensyn til de hollandske erfaringer om kastration af svin og produktion henviser han til, at der i Holland etableret et nationalt forskningsprogram, der koordinerer den hollandske indsats vedrørende udfasning af kastration:

- Fra koordinatoren af dette program er der oplyst følgende - "Et stort antal hollandske svineproducenter er ophørt med at kastrere smågrise. Antallet af ukastrerede hangrise er steget fra 5 procent i 2009, 45 procent i 2011 til cirka 65 procent i begyndelsen af 2014".

- På det indenlandske hollandske marked sælges der svinekød fra ukastrerede hangrise. Alle ledende detailhandelskæder sælger kød fra ukastrerede hangrise, og er efter det oplyste tilfredse. Ifølge oplysninger fra detailhandelskæderne forekommer der normalt ikke klager fra forbrugerne om forekomst af kød med ornelugt, hedder det videre i svaret fra Dan Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afsætning af ukastrerede hangrise til eksport volder dog hollænderne problemer. Nogle hollandske svineproducenter har derfor genoptaget kastration på grund af manglende afsætningsmuligheder på eksportmarkederne.