Det vilde dyreliv som fugle, bier, agerhøns og harer skal have det bedre. Derfor er Miljø- og Fødevareministeriet sammen med landets grønne organisationer, jægerne og landmændene klar med et initiativ, så landmændene kan finde gode råd til at lave naturtiltag uden at det går ud over økonomien.

Det skriver Ministeriet i en pressmeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mange hektar landbrugsjord i Danmark gør danske landmænd til landets største naturforvaltere, og de kan nu finde hjælp og oplysning til naturtiltag på hjemmesiden markliv.dk.

- Landmænd kan nu få gode råd til, hvordan man med helt konkrete initiativer kan fremme forholdene for vildt, fugle og bier. Selv små tiltag kan have en stor værdi for både dyr, natur og landmænd. Der er derfor behov for at bryde vanetænkningen og tilpasse sin markdrift, så der er plads til marktiltag, der er økonomisk fornuftige og samtidigt giver en håndsrækning til de vilde dyr og insekter. Det kan man finde inspiration til på den nye hjemmeside, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Der er ofte fordele for både naturen og landmanden ved at lave naturtiltag. Mange landmænd er formentlig ikke klar over, at de kan bibeholde arealstøtten, som for eksempel grundbetaling eller tilskud til økologi, når de udlægger dele af marken til vildt- og bivenlige tiltag. Derfor skal hjemmesiden hjælpe med at oplyse om de forskellige muligheder.

Hjemmesiden skal aflive myter

Det er blandt andet Danmarks Biavlerforening, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Jægerforbund, Økologisk Landsforening, Landbrug & Fødevarer og SEGES, der har leveret bidrag til markliv.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Ornitologisk Forening hilser markliv.dk velkommen. Ifølge næstformand Henrik Wejding kan hjemmesiden være med til at aflive mange myter om, at landmænd bliver trukket i grundbetalingen, hvis de gør noget godt for bierne, sommerfuglen og viben. Derfor er der et stort uudnyttet potentiale i at oplyse om reglerne for naturtiltag på markerne.

- Naturtiltag på markerne giver ikke flere sjældne fugle- og dyrearter, men det giver det eksisterende dyreliv bedre betingelser. Der er allerede en del landmænd, der gør meget for dyrelivet, men vi håber, at hjemmesiden kan give inspiration til ikke kun at pynte på kulisserne med eksempelvis vildtstriber i kanten af markerne, men også lave naturtiltag på selve produktionsfladen, siger Henrik Wejdling.