Mellem Jyderup og Svinninge i Nordvestsjælland arbejder en gigantisk gylleudlægger fra danske Agrometer. Med et imponerende vingefang på 36 meter og en kapacitet på over 200 ton gylle i timen er det bestemt seriøs gyllehåndtering, man har anskaffet sig hos Torslunde Maskinstation.

- Vores tidligere gylleudlægger havde en 24 meter slangebom, og vi fik leveret den store Agrometer SDS 7200 gylleudlægger med 36 meter bom til sæson start 2013, fortæller Ejvind Larsen, der sammen med sin bror Jørgen Larsen driver Torslunde Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der var to klare årsager til købet af den nye udlægger. Dels var det et kundeønske, og dels var det på grund af nye regler om kortere tid til udkørsel, da vi ikke længere må kører gyllen ud på frosten.

Stor kapacitetsforøgelse

Maskinstationen kom op på knap 100.000 kubikmeter gylle, som har løbet igennem slangerne på den nye udlægger i 2013.

- Vi kører 15.000 til 20.000 ton gylle ud om efteråret på frøgræs og raps, og resten af gyllen bringes ud i forårssæsonen, forklarer Ejvind Larsen, der fortæller at udlæggeren holdes i gang i døgndrift om foråret.

- Før lå gennemsnittet på cirka 100 ton i timen, nu ligger det på 150 ton i timen, og når det går rigtig godt, er kapaciteten helt oppe på 180 til 200 ton gylle i timen.

Der er flere årsager til kapacitetsforøgelsen, og en af dem er den tidligere fem tommer fødeslange, som er erstattet af en seks tommer fødeslange, og udlæggerslangen er vokset fra fire tommer til fem tommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udlæggeren rummer 600 meter slange, og Torslunde råder desuden over to ekstra ruller med en kilometer slange på hver.

- Det vil sige, at vi kan komme helt op på afstande af 2,6 kilometer fra gylletanken eller buffertank til mark, fortæller Ejvind LarsenDen nye pumpevogn til den store udlægger har også en større kapacitet, og pumpevognen kan desuden udstyres med kompressor til rengøring af slanger. Dette betyder, at den pumper vand igennem slangerne ved hjælp af lufttryk, og det gør svineriet ved afslutning af opgaverne mindre. Hos Torslunde Maskinstation har man dog valgt en anden løsning i form af en mobil kompresser i stedet.

Logistikken skal på plads

Når der køres så store mængder gylle ud ad gangen, så skal logistikken omkring den store udlægger også være i orden.

- I sæsonen kører vi to mand på udlæggeren, så vi holder den kørende i døgndrift, og foruden de to faste personer, skal der en halv mand til at flytte slanger, og hjælpe med flytningen.- Vi gør meget ud af at have logistikken i orden, så udlæggeren holder så lidt stille som overhovedet muligt, fortæller Ejvind Larsen.

På Torslunde Maskinstation benytter de blandt andet Google Maps, for at få overblik over markerne, og få lagt fødeslangen korrekt ud første gang.Torslunde Maskinstation har valgt at monterer GPS på maskinen, og det skyldes dels muligheden for at køre mellem plejesporene, de steder hvor plejesporene ikke passer til slangebommen, og dels kan chaufføren også konstant holde øje med, hvilke dele af marken der mangler at få gylle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Dette er meget rart, når der køres i døgndrift. Og chaufføren der kommer på maskinen kan let overskue hvilke dele af marken, der mangler at få gylle. Dyr men god løsningMed den store kapacitet vurderer Ejvind Larsen, at udlæggeren erstatter mindst to gyllevogne. Selvom det er en dyr løsning, at få kørt gyllen ud med udlægger, så er det også den bedste.

- Der kommer ikke nær så mange spor i marken, og når vi kører på 36 meter, så kan en gyllevogn risikerer at skulleop og ned i det samme sprøjtespor flere gange, hvis der skal mere end ét læs gylle til i hvert træk.

- Vi kan også typisk færdes tre uger før på marken end med en gyllevogn. Desuden er den utrolig skånsom, og selv i højt korn, kan man efter tre til fire dage ikke se, at vi har kørt i marken, når vi har de brede hjul monteret på udlæggeren, fortæller Ejvind Larsen

Sektionsafblænding

Den enorme 36 meter brede bom indeholder fire fordelere, og bommen kan blændes af i sektioner af tre meter fra hver side, og halvdelen af den totale arbejdsbredde.

Udlæggeren regulerer selv hastigheden ud fra den aktuelle udkørselsmængde, og finder også selv doseringen ved sektionsafblænding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den danske udlægger er ganske imponerende, og Peter Pedersen fra Agrometer fortæller, hvordan den danske virksomhed har lettere ved at hjælpe ved eventuelle nedbrud, selvom der kan være langt til Midtjylland fra Sjælland, hvis uheldet er ude.

- Som standard monterer vi modem på maskinen med SIM-kort, så vi på den måde kan ringe maskinen op og logge på en fjernsupport. Dermed kan vi fra Grinsted aflæse fejlkoder og fejlsøge på maskinen, fortæller Peter Pedersen.

- Det har vi haft stor glæde af ved de udlæggere, vi har til at køre i Østeuropa.