På ryggen af afsløringen tirsdag, hvor en ny rapport viser, at en tredjedel af svineproducenterne er for dårlige til at tage hånd om deres syge dyr, kritiserer danske dyrlæger nu bemeldte landmænd i skarpe vendinger.

- Det er utroligt skuffende, at næsten en tredjedel af de kontrollerede besætninger ikke lever op til reglerne for korrekt håndtering af medicin og syge og tilskadekomne dyr, udtaler Carsten Jensen, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er landmandens ansvar at sikre overvågning af dyrene i besætningen, så syge dyr findes, vurderes og håndteres i henhold til deres sygdom.

Formand Carsten Jensen

Den Danske Dyrlægeforening.

- Syge og tilskadekomne dyr skal håndteres korrekt i henhold til deres symptomer, så der sættes ind med behandling, aflastning i sygesti eller konsekvent aflivning ved uhelbredelig sygdom, fortsætter formanden.

Enig med ministeren

Rapporten viste, at mange svin går for længe og er syge, inden landmanden sikrer, at de får behandling eller aflives. I forbindelse med offentliggørelsen af dyrevelfærdsrapporten sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, at han vil styrke kontrollen i svinebesætninger. Og det ligger i tråd med holdningen hos dyrlægerne.

- Det er landmandens ansvar at sikre overvågning af dyrene i besætningen, så syge dyr findes, vurderes og håndteres i henhold til deres sygdom. Med en professionel husdyrproduktion følger ansvaret for håndtering af mange dyr. Mængden af dyr må aldrig blive en undskyldning for, at syge dyr ikke findes. Professionalismen består også i at sætte korrekt håndtering af de syge og tilskadekomne dyr i system, siger formanden for Dyrlægeforeningen.

Svin er ikke raketvidenskab

Ifølge rapporten handler de tre hyppigste overtrædelser for søer om benlidelser med halthed, skuldersår og manglende blødt underlag i sygesti. For slagtesvin handler de tre hyppigste overtrædelser om ledbetændelse, brok og halebid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke raketvidenskab at håndtere disse forhold og brugen af sygesti. Men det kræver viden og systematik at håndtere forholdene for dyrene korrekt. Vi opfordrer landmænd, dyrlæger og myndigheder til at fastholde fokus, siger Carsten Jensen.

- Der skal til enhver tid tages hånd om syge og tilskadekomne dyr.