På Økologikongressen i Vingsted i november sætter Økologisk Landsforening, Aarhus Universitet og mælkeproducent Rikke Friedrichsen fokus på "Alternativ håndtering af sygdom hos kvæg" og danske erfaringer med udfasning af antibiotika.

Ved Tarm i Vestjylland driver Rikke Friedrichsen sammen med sin mand Kristen Degn en økologisk mælkeproduktion med 155 køer. Mælken fra Dyrvig, som gården hedder, leveres til Thise Mejeri. Hos Rikke og Kristen har køernes sundhed og robusthed været i fokus helt fra begyndelsen. I dag er behovet for medicinsk behandling minimalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et minimalt antibiotikaforbrug er for os ikke en målsætning i sig selv, men det er en afledt effekt af at have fokus på en stærk, sund og robust ko. På avlssiden har vi siden 1984 krydset rød- og sortbroget ind i vores jerseybesætning, og det har været og er fortsat en vigtig indsats, siger Rikke Friedrichsen.

Pladsen er afgørende

Sengebåsestalden blev for fem år siden skiftet ud med en dybstrøelsesstald, og her er 'god plads' et nøgleord.

- Man kan sagtens strø sig til, at det ser godt ud, men det er pladsen, der er afgørende. Vi skal helst have 8,5 - 9 kvadratmeter pr. ko, siger Rikke Friedrichsen.

Dybstrøelsesstalden har ikke givet anledning til stigning i tilfælde af yverbetændelse.

- Vi har fire-fem antibiotikakrævende yverbetændelser om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høj levealder, forlænget laktation og fokuseret indsats for at undgå pløre på drivveje og drikkepladser i sommerhalvåret, er blandt de øvrige elementer i strategien for sunde og robuste køer på Dyrvig.

Antibiotikafri produktion

Rikke Friedrichsen har den klare holdning, at en syg ko skal behandles. Og har den brug for antibiotika, så skal den have antibiotika. Kunsten er selvfølgelig, at den slet ikke bliver syg og behandlingskrævende.

Det er en kunst, de kender til på den anden side af Atlanten. De økologiske mælkeproducenter i USA kan ikke behandle en økologisk ko med antibiotika og samtidig bevare øko-certificeringen af ko og mælk. Det giver et endnu større fokus på sygdomsforebyggelse.

- I USA er der nultolerance for brug af antibiotika i økologisk mælkeproduktion, hvorfor en ko eller kvie, der behandles, skal sættes ud af besætningen. Det kan være til salg til en konventionel kvægbruger eller til slagtning, fortæller Kirstine Lauridsen, kvægbrugskonsulent i Økologisk Landsforening.

Forebyggelse

Hun er netop vendt hjem fra en studietur til USA sammen med kollegaen Irene Fisker, hvor de besøgte en række amerikanske øko-mælkeproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De har naturligvis en grundlæggende tilgang til tingene om at forebygge sygdom frem for at helbrede. Det betyder ikke, at de ikke behandler, når sygdomme opstår ? de gør det bare ikke med antibiotika, og så har de en meget analytisk tilgang til at identificere den præcise årsag til et sygdomstilfælde, så de kan ændre på det, siger Kirstine Lauridsen.

I Danmark har der, blandt andet i regi af Thise-leverandører, været arbejdet med udfasning af antibiotika. Mette Vaarst, seniorforsker, Aarhus Universitet, er den fjerde oplægsholder på temamødet, der afholdes på Økologikongressen i november.