Lyt til artiklen:

Præcisionslandbrug stormer frem og dækker nu 78 procent

00:00
Hastighed: ???x
03:17

De nyeste tal fra Danmarks statistik viser, at præcisionslandbrug stormer frem og dækker nu ikke mindre end 78 procent af Danmarks landbrugsareal.

Det kalder sektordirektør for planteavl, Peter Nissen, for imponerende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er værd at glæde sig over og fortsætter den stigende tendens, hvor teknologi hjælper os til at spare på gødning, brændstof, planteværn med mere, sagde han i sin beretning på årsmødet for planteavl.

Går vi bare fem år tilbage, var tallet nede på 57 procent, så der er fart på, sagde han.

Gradueret gødskning

- Blandt de teknologier, der rykker mest, er gradueret gødskning, der er steget i areal fra 17 til 21 procent i forhold til 2022. Også brug af fotos fra satellitter og droner er steget, og vi taler nu om, at de dækker 30 procent af arealet, fortalte Peter Nissen.

Satellitter tegner sig for 26 procent, mens droner endnu kun tegner sig for fire procent.

- Med de tal, vi oplever nu, kan vi roligt sige, at præcisionsjordbrug og digitalt jordbrug nu er for alle og ikke blot for de indviede nørder, sagde Peter Nissen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ser gennem skyer

Planteavlsdirektøren konstaterede i sin beretning, at det er et område i rivende udvikling.

- Blandt andet har vi lige nu gang i udviklingen af en teknologi, der på en måde kan kigge gennem skyerne ved hjælp af kunstig intelligens, så danske landmand kan se aktuelle data om deres marker - uanset vejret, fortalte han.

Enkel kommunikation

En af årsagerne til, at teknologierne stormer frem, er ifølge Peter Nissen, at det er blevet meget lettere at kommunikere med traktorterminaler fra stort set alle traktorbrands.

- Og når vi pludselig er fri for at flytte data manuelt, så kommer ting til at ske, fastslog Peter Nissen og tilføjede, at når det er enkelt at udføre, er det faktisk lettere end at lade være.

FarmTracking

Peter Nissen fremhæver FarmTracking som et godt eksempel på et digitalt værktøj, der er blevet en kæmpe succes hos danske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er virkelig stor tilslutning. Nu gør 1, 65 millioner hektar brug af FarmTracking. Det er over 60 procent af det dyrkede areal, fortalte PeterNissen.

Han fortalte desuden om nogle af de nyeste funktioner i FarmTracking, som er blevet godt modtaget og anvendes i hastigt stigende omfang. Og han løftede sløret for nogle af de teknologiske løsninger, som bliver lanceret i løbet af 2024, blandt andet TraceIT, som sikrer sporbarhed i værdikæden.

Peter Nissen ser et stort potentiale i de digitale værktøjer. Men han påpeger dog, at det forudsætter sammenhold i branchen.

- Der er masser af potentiale - men det er også vigtigt, at vi står sammen i hele værdikæden og taler om værdien af data og gennemsigtighed. Der er brug for åbenhed i alle led af kæden, sagde han.