Lyt til artiklen:

Tre elever dyster om Årets Øko-elev 2023

00:00
Hastighed: ???x
04:14

På årsmødet i Landbrug & Fødevarers økologisektion kåres for femte gange Årets Øko-elev.

Konkurrencen bliver afholdt for at hylde dygtige elever på landbrugsskolerne, som har særlig interesse for økologi. Som de tidligere år er der blandt de indstillede udpeget tre finalister, som dommerkomiteen finder vinderen blandt, det skriver økologisektionen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der findes så mange dygtige unge mennesker, der gerne vil være med til at forme økologiens fremtid. Unge som kan se det spændende i det økologiske håndværk og som gerne vil være med til at udvikle vores produktion. Dem skal vi have frem i lyset. For det fortjener de. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi igen i år kårer Årets Øko-elev, siger formand for Sektor Økologi i Landbrug & Fødevarer Hans Erik Jørgensen.

Årets finalister er:

Celine Boysen, som er indstillet af Bygholm landbrugsskole og praktikstedet Bovbjerg Økologi. Hun er færdiguddannet EUX-landmand i år med speciale i griseproduktion. Derudover formidler hun om økologisk landbrug på Instragram-profilen 'Derfor landmand'. Celine har imponeret med sin åbenhed for at dele viden med kolleger, hendes dedikation og hendes positive sind.

Bovbjerg Økologi siger om Celine: - Celine har et stærkt fagligt fundament indenfor økologisk griseproduktion, og hun er modig til at vise omverdenen at hun elsker sit fag og at unge ambitiøse kvinder har en stor berettigelse indenfor landbruget.

rich-media-2
Celine Boysen er indstillet af Bygholm landbrugsskole og praktikstedet Bovbjerg Økologi. Foto: Landbrug & Fødevarer.

Thue Holst Thuesen er indstillet af Kalø økologiske landbrugsskole og praktikstedet Risbjerg Landbrug. Han i gang med sidste hovedforløb med speciale i økologi. Han brænder for den økologiske kredsløbstankegang og samspillet med landbrug og natur. Thue anerkendes for sin passion for økologi samt hans evne til at omsætte teori til praktisk handling.

Praktikstedet Risbjerg Landbrug siger om Thue: - Thue er som en svamp, der suger viden, og han er supergod til at gøre andre nysgerrige og interesserede i det, han brænder for. Derfor er han en kæmpe gevinst for økologien, og vi er overbevist om vi kommer til at stifte bekendtskab med Thue på et senere tidspunkt. Det bliver spændende at være med på den rejse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Thue Holst Thuesen er indstillet af Kalø økologiske landbrugsskole og praktikstedet Risbjerg Landbrug. Foto: Landbrug & Fødevarer.

Victor Leth, der er indstillet af Asmildkloster landbrugsskole og praktikstedet Harridslevgård. Han er færdiguddannet EUX-landmand i år med speciale i planteavl. Han har været en del af Instagram-profilen 'Derfor landmand', hvor han har delt sin oplevelse som ung økologisk landmand. Han brænder for de faglige udfordringer i økologien og indstilles på baggrund af netop det samt sit store engagement i både klasseværelset og på arbejdet.

Praktikstedet, Harridslevgård siger om Victor: - Han har hele tiden haft en stor sult på den faglige viden. Det har betydet gode diskussioner og har betydet, at "læremesteren" - med rette - har korrigeret nogle af dispositionerne i driften. Og så har Victor været i praktik et sted hvor fokus på økonomi og brug af regneark nok er lidt større end gennemsnitligt. Den udfordring er i den grad taget op med Victors egne regneark indeholdende budgetter, likviditet, investering med mere for bedriften.

rich-media-5
Victor Leth er indstillet af Asmildkloster landbrugsskole og praktikstedet Harridslevgård. Foto: Landbrug & Fødevarer.

Hvordan findes vinderen?

Til kåringen af Årets Øko-elev er der sammensat et bredt dommerpanel, der blandt andre består af repræsentanter fra Økologisektionens bestyrelse, sektorchefen for Økologi i Landbrug & Fødevarer, direktøren for Innovationscenter for Økologisk Landbrug, et medlem af Landboungdoms landsledelse, repræsentanter fra to landbrugsskoler samt en repræsentant for Landbrug & Fødevarers Netværk for Unge Økologer.

Med titlen som Årets Øko-elev følger - ud over æren - en første præmie på 5.000 kroner 2. pladsen modtager 2.500 kroner, og endelig kåres 'Årets bobler'. Til alle tre priser følger desuden et abonnement på magasinet 'Økologi - Inspiration til jordbruget'.