Lyt til artiklen:

Bliv skarpere i skoven

00:00
Hastighed: ???x
04:00

Virksomheden Skovbygaard A/S fra Brønderslev-kanten er blandt de aktører, der har takket ja til at sende nogle af deres maskinførere på et intensivt efteruddannelseskursus.

Derfor er maskinfører Egils Straume og hans skovmaskine, en Ponsse Scorpion King fra 2019, denne dag i slutningen af august - hvor Maskinbladet er på besøg - taget ud af den daglige drift for i stedet at bruge dagen i skoven med instruktør Lars Laronsson. Han er hentet til fra den svenske brancheforening Skogsentreprenorerna, hvor han gennem flere år har afholdt lignende kurser for svenske maskinførere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt overordnet handler det jo om at blive mere effektive og måske spare lidt på brændstoffet.

Projektleder Joachim Nielsen, Skovbygaard A/S

- Foreløbig har jeg fået en masse små tips til, hvordan jeg med enkle justeringer kan optimere processerne og gøre dagen lettere for både mig selv og mine kollegaer. Det handler blandt andet om indstillinger af maskinen og indretning af kabinen. Men også om hvordan og hvor jeg placerer maskinen, når jeg skal arbejde med for eksempel udtynding. Jeg har kørt denne skovmaskine i de seneste tre år, så jeg har naturligvis fået nogle vaner, og derfor giver det god mening, hvis jeg kan få hjælp til at ændre nogle af disse vaner til bedre alternativer, fortæller Egils Straume til Maskinbladet.

rich-media-3
Maskinfører Egils Straume har de seneste tre år arbejdet fra en Ponsse Scorpion King. Foto: Torben Jastram

Kan gøres smartere

Instruktør Lars Laronsson har selv en 30 år lang karriere som skoventreprenør bag sig, men for fem år siden solgte han sin forretning og har siden arbejdet med blandt andet teknik og arbejdsprocesser.

- Lige meget hvor god man er, så vil der altid være noget, man kan gøre smartere. Og det er netop det, der er indgangen til kurset her. Jeg hjælper føreren til smartere kørsel med alt hvad det indbefatter af kørselsmønstre og køreteknik, indstilling af kran, maskinindstilling, indstilling af sæde og joystick, arbejdsmiljø osv. Vi ser også på, hvordan føreren placerer maskinen ved forskellige arbejdsopgaver, så man undgår at skulle alt for meget ud til siderne med kranen. Vi skal optimere bevægelser og dermed spare tid og brændstof, fortæller instruktøren.

rich-media-4
Instruktør Lars Laronsson (til højre) viser her, hvordan Egils Straume med fordel kan ændre nogle af maskinens indstillinger. Foto: Torben Jastram.

Forskellige baggrunde

Initiativet til efteruddannelsen kommer fra DM&E, hvor chefkonsulent Claus Danefeldt Clemmensen har skubbet ideen fra tanke til handling. Han mener, der var både behov for og plads til et tilbud om efteruddannelse.

- Maskinførerne i skoven har meget forskellige baggrunde, og derfor er der altid områder, der kan optimeres. Med dette endagskursus, hvor der er en instruktør og en elev, målretter man tips og tricks ud fra den enkeltes individuelle behov. De sidder jo i store og dyre maskiner, og de skal naturligvis udnyttes rigtigt, fastslår Claus Danefeldt Clemmensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre og grønnere

Skoventreprenørvirksomheden har valgt at gå ind i projektet af flere årsager.

- Helt overordnet handler det jo om at blive mere effektive og måske spare lidt på brændstoffet. Men det skulle også gerne lette arbejdsdagen for maskinføreren og give et bedre arbejdsmiljø, fortæller projektleder Joachim Nielsen fra Skovbygaard A/S til Maskinbladet.

Mulig opfølgning

Virksomheden har haft tre maskinførere med tre forskellige maskiner på kurset.

- Første dag var det en gravemaskine, derefter en af vores udkørselsmaskiner, og i dag er det så skovmaskinen. Vi har bøvlet lidt med at få kalibreret og indstillet sensorer og computer, så det satser vi også på, bliver bedre i løbet af dagen, siger Joachim Nielsen, der har fået rigtig gode tilbagemeldinger fra de to maskinførere, der allerede har været gennem kurset.

rich-media-6
Projektleder Joachim Nielsen er her flankeret af instruktør Lars Laronsson (til venstre) og maskinfører Egils Straume. Foto: Torben Jastram.

Han tilføjer, at han sagtens kan forestille sig en form for opfølgning på kurset om et års tid, hvor instruktøren kan se, om maskinførerne har rykket sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senere på efteråret vender Lars Laronsson tilbage til Danmark, hvor han skal køre kurser for otte maskinførere fra HedeDanmark.