Miljø- og Fødevareministeren har på trods af velbeskyttet grundvand ønsket at gå endnu mere forsigtigt til værks.

-Det forholder vi os naturligvis til, siger Jens Gammelgaard, formand for Dansk Landbrug Midt-Østjylland om Miljø- og Fødevareministerens netop fremlagte aftale om sprøjteforbud i de boringsnære beskyttelsesområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom drikkevandet i dag er velbeskyttet, håber og tror Jens Gammelgaard, at politikernes strategi om at anvende et forsigtighedsprincip omkring boringerne trods alt vil være med til at skabe ro omkring udnyttelsen af grundvandet.

Han forventer derfor også, at de kommuner, der er på vej med sprøjteforbud uden for BNBO, vil sætte det arbejde i bero og gå konstruktivt videre i forhold til de nye landsdækkende krav.

-Det er helt sikkert et emne, som jeg sammen med mine østjyske formandskollegaer kommer til at løfte i den lokalpolitiske arena. Der venter nu en stor opgave i at finde gode lokale løsninger for de berørte landmænd. Her har kommunerne også en vigtig opgave frem mod 2022 med opkøb af jord eller brug af lokale sprøjteforbud omkring BNBO'er, siger Jens Gammelgaard.

- I de tilfælde, hvor der så skal laves en indsats, skal det ske i tæt dialog med de berørte landmænd, så vores medlemmer får tilbudt flest mulige løsningsmuligheder, påpeger Jens Gammelgaard.

Grundlaget for den fremlagte aftale er en erstatning til berørte landmænd, som følger markedsprisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det punkt vil vi naturligvis holde skarpt øje med i de tilfælde, hvor landmanden vælger at sælge jorden. Man skal, hvis det er det, man ønsker, kunne købe naboarealet, når det kommer til salg, for den erstatning man får, slutter formanden for DLMØ.