Det var tilbage i januar måned, at den nyudnævnte fødevareminister Dan Jørgensen (S) for alvor gjorde sit navnt kendt og frygtet blandt landets landmænd og især svineproducenter. Her lød det nemlig fra ministeren, at der var store dyrevelfærdsproblemer i den danske svineproduktion.

Siden har der været holdt mange møder mellem Jørgensen, Landbrug & Fødevarer og mange andre aktører. Nu er ministeren så klar til at præsentere en handleplan, som skal løfte velfærden for svinene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forinden havde han på Facebook annonceret, at "nu sker der noget". Det budskab gentager han i forbindelse med lanceringen af handleplanen.

- Jeg har fra starten af min ministertid sagt meget klart, at der er behov for et markant løft af dyrevelfærden i de danske svinestalde. Det kommer nu. I fremtiden vil forbrugerne kunne sætte tænderne i en kotelet med langt bedre smag i munden.

Slut med kastration

Blandt punkterne i planen er, at det fra næste år skal være muligt at købe svinekød fra ikke-kastrerede hangrise.

Fra 2018 skal det nemlig være slut med at kastrere grise uden bedøvelse i Danmark.

- Forbrugerne vil nu få muligheden for at løfte dyrevelfærden, når de vælger koteletter i køledisken. Danskerne kan fremover vælge at sætte tænderne i svinekød, som er blevet sparret den smertefulde kastration. Det forpligter nu alle os dyrevenner til at tage det rigtige dyrevelfærds-valg i supermarkedet, siger Dan Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som en del af planen tildeles 100 millioner kroner til nye dyrevenlige stalde, som sætter søer fri.

Desuden skal halekuperinger reduceres ved at sikre beskæftigelsesmateriale i staldene.

Pattegrisdødeligheden nedbringes med individuelle dyrelægeovervågede handleplaner.