Planerne for et biogasanlæg, tegnet af Gottlieb Paludan Arkitekter som en del af et udviklingssamarbejde mellem Miljøministeriet og Realdania, blev af byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune godkendt i sidste uge. Det skriver building-supply.dk.

Projektet, der er et samarbejde mellem Arla og Xergi, skal nu i offentlig høring frem til den 13. september

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget skal bygges i et åbent og meget kuperet terræn på toppen af en ådal. Placeringen i det åbne og kuperede landskab gør, at anlægget vil være synligt på lang afstand fra ådalens modsatte side og fra områdets større veje.

Indpasningen af anlægget i landskabet er et væsentligt aspekt i projektet. Anlægget er blandt andet tegnet, så det kommer til at følge landskabets højdekurver, og selve byggeriet holdes i lyse nuancer, der vil passe til himlen.



- Selve projektet har haft en særdeles stram tidsplan, og vi har måttet opfinde en helt ny måde at løse opgaven på. Men nu har vi nået en af de store milepæle, siger projektleder Nils Nordholm på Ringkøbing -Skjern Kommunes hjemmeside.

Forsyne med vedvarende energi

Arla har sammen med Xergi etableret et selskab, Videbæk Biogas A/S, der skal stå for opførelsen af biogasanlægget

.Anlægget er et led i at forsyne Arlas to nærliggende produktionsanlæg, Danmark Protein og Arinco, med vedvarende energi.

Ifølge Naturstyrelsen skal anlægget producere biogas på baggrund af en tilførsel af 550.000 ton biomasse pr. år. Heraf vil der blive produceret cirka 31 millioner kubikmeter biogas pr. år - baseret på modtagelse af henholdsvis biomasse fra 50-100 lokale landmænd og affaldsstoffer fra Arinco og Danmark Protein.