Det er blevet langt mere sikkert at spise danske fødevarer som æg, kylling og svin. En årelang indsats fra fødevareproducenter og god hygiejne i danskernes køkken giver et markant fald på 25 procent i antallet af salmonella-smittede.

I 2010 blev 1.598 danskere ramt af en salmonella-infektion, mod 2.129 i 2009,og dermed er salmonella-infektionerne på niveau med 2005-2007, viser nye opgørelser fra DTU Fødevareinstituttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en meget glædelig tendens. Tallene viser, at danske landmænd og fødevareproducenters indsats for at nedbringe antallet af salmonella-tilfælde er effektiv. Men det er helt nødvendigt med en koordineret international indsats, hvis problemet med salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer skal bekæmpes yderligere, vurderer dyrlæge og afdelingsleder i Landbrug & Fødevarer, Vibeke Møgelmose.

Stor indsats fra landbruget

Særligt Danmark har de sidste 15 år haft fokus på at løse problemerne med salmonella, og der er ydet en stor indsats hos såvel landmænd som på slagterierne. 

- EU har fastsat mål for salmonellaforekomsten i kyllingeflokke og æglæggere, og Danmark har ligget under de fleste af målene i en del år. Det er den samlede indsats der nu viser sig som et markant fald i antallet af salmonella-infektioner hos danskerne, siger Vibeke Møgelmose.

Danske æg tegner et særdeles positivt billede, da danske æg ikke har været kilde til udbrud i 2010, og kun var årsag til 1,8 procent af salmonella-tilfældene i 2010 mod 12,3 procent i 2009, men også kyllinger viser positive resultater.

Dansk kyllingekød er kun skyld i ganske få salmonellainfektioner – otte tilfælde i 2010. De seneste fire år har antallet af salmonellainfektioner forårsaget af dansk kyllingekød ligget under en procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere salmonella i svin

Kun svinekød har haft flere tilfælde end forrige år. Hovedparten af tilfældene kan dog tilskrives to udbrud med henholdsvis 172 og 20 tilfælde, svarende til cirka 12 procent af det totale antal salmonellatilfælde.

- Sådanne udbrud er beklagelige, siger Vibeke Møgelmose.

Svinebranchen har i mere end 15 år haft salmonellahandlingsplaner for at reducere forekomsten af Salmonella i dansk svinekød. Planen virker, da antallet af danskere smittet fra dansk svinekød er reduceret fra over 1100 tilfælde i 1993 til omkring 200 tilfælde.