Da de nye regler for registrering af stude blev indført pr. 1. januar 2011, betød det, at alle handyr skulle være korrekt registreret for at kunne modtage handyrpræmie.

Før 1. januar var det ikke et krav, at stude skulle være registreret som stude, men regelændringen fik reelt tilbagevirkende kraft fra 1. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reglen havde tilbagevirkende kraft, fordi en stud, der blev sendt til slagtning 3. januar, skulle have været registreret efter de nye regler 2. september – altså fire måneder før regelændringen – for at være præmieberettiget. Dette skyldes, at der beregnes ny holdeperiode, når dyret skifter status fra tyr til stud. Det skriver Landbrugsinfo.dk.

Desuden lagde det nye krav pres på studeproducenterne, fordi den nye regel blev meldt sent ud, og derfor blev der ikke givet megen tid til at bringe alle registreringer i orden, så man kunne efterleve de nye regler. 

FødevareErhverv har nu erkendt, at indførelsen af de nye regler med så kort varsel gav problemer for studeproducenterne. Derfor har de valgt at udskyde den fulde ikrafttrædelse af de nye regler til 1. marts.

Dermed har studeproducenterne nu perioden frem til den 28. februar til at bringe alle registreringer af stude fra før 1. januar 2011 i orden. Nye indgange og studninger fra 1. januar 2011 skal imidlertid være registreret efter de nye regler.

Omregistreringer fra tyr til stud frem til 28. februar vil ikke medføre beregning af en ny holdeperiode.