Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Sund tarm – sund ko

4. mar. 2022 | Indrykket af Nutrimin

Betydning af sunde køer

Del artiklen:

Fremtidens mælkeproduktion handler om en bæredygtig udnyttelse af besætningen. Det betyder helt konkret, at køernes livsydelse skal øges ved at fremme den generelle sundhed, øge levetiden og sidst, men ikke mindst, øge næringsoptaget af foderet.

Betydning af sund tarm

Kælvning og opstart er en sårbar periode for køerne, som kan være forbundet med stofskiftesygdomme som ketose og mælkefeber. Ny viden peger på, at jo bedre tarmsundheden er, desto færre stofskiftesygdomme vil man se. Det er påvist, at køer med ketose har et forhøjet infektionstal inden kælvning, hvor en utæt tarm kan være en mulig årsag. Samtidig er der sammenhæng mellem tarmlidelser og stressfaktorer, som følge af varierende tørstofindtag, ændringer i rationen, varme og kælvning. (1,2,3,4,5,6) 

Selko LactiBute

LactiBute er et patenteret præbiotikum, der har til formål at forbedre tarmens sundhed. Det virksomme stof er vombeskyttet gluconat, der omdannes til smørsyre (butyrat) i tyktarmen. Smørsyren er kilde til de “sunde” bakterier i tyktarmen. En sund tarm er mere effektiv til at optage næringsstoffer fra foderet, hvilket resulterer i en højere produktivitet. (7,9,10,11,12,13)

Dosering

Selko LactiBute skal gives 3 uger før kælvning og i hele laktationsperioden. Der tildeles 16 gram/ko/dag i gårdblandingen.

Resultater i praksis

En afprøvning af LactiBute hos mælkeproducent Anton Verhoeven fra Sint Hubert/Belgien gav gode resultater:

“Køerne klarede overgangen meget bedre og gav mere mælk” (Anton Verhoeven)

For at opnå statistisk sikre værdier, valgte man at foretage et praktisk studie med et grundigt forsøgsdesign. Undersøgelsen blev gennemført over fem måneder på seks hollandske malkekvægsbedrifter med i alt 907 køer.

Bedre tarmsundhed førte til højere mælkeydelse

Mælkemængden og proteinindholdet steg på alle forsøgsbedrifter. Mælkefedtindholdet var fortsat højt, trods en stigning i mælkemængde.

Klik her for at se tabellen.

Mælkeproducent Mark de Mol fra Loosbroek/Holland

Antal malkekvæg: 110

“Ud over mere mælk, så jeg også en forbedring af mine dyrs fertilitet”

” Jeg havde ingen problemer i stalden, men jeg var nysgerrig på LactiBute. Det blev hurtigt tydeligt for mig, hvilken gruppe der fik LactiBute. Efter nogle få dage havde gødningen i denne gruppe allerede ændret sig til at være mere ensartet. Mælkeproduktionen i denne gruppe steg også.”

“Ud over den forbedrede mælkeproduktion bemærkede jeg også, at køerne var mere aktive. Det var lettere at se, når køerne kom i brunst. Ved forsøgets afslutning viste det sig, at størstedelen af dem var drægtige.”

“Alt i alt er jeg meget tilfreds med resultatet. Især nu, hvor grovvarer bliver dyrere, er hver procent, der giver en bedre udnyttelse af foderet, en gevinst. ”

Klik her for at se kilder


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter