Nyheder

Fremtidens varmeveksler

2. sep. | Indrykket af KJ Klimateknik

Førende økolog genvinder varmen.

Del artiklen:

I forbindelse med opførelsen af en ny opdrætsstald, valgte én af landets førende økologer Axel Månsson at bygge en såkaldt starterstald, hvor daggamle kyllinger får det absolut bedste vilkår i deres første 6 uger.

”Vores ønske var, at starterstalden skulle give den bedst mulige kombination af velfærd, produktionsmiljø og driftsøkonomi”, siger Axel Månsson. Da stalden varmes op til 36°C vurderede Axel Månsson, at det ville give god mening at installere en varmeveksler. 

”Det har været vigtigt for os at vælge en varmeveksler, der er driftsstabil og enkel at vedligeholde”, udtaler Axel Månsson. Valget faldt på Munters Heat-X-Rotate, der i Danmark forhandles af KJ Klimateknik. 

Automatisk rengøring

Filosofien bag varmeveksleren er, at den skal holdes tør – også mellem hold. Det store rotorhjul, der binder varmen, rengøres automatisk på daglig basis. I varmeveksleren sidder nemlig en højtryksrobot, der med luft sørger for løbende gennemblæsning af rotorhjulet på daglig basis. En sensor måler kontinuerligt luftstrømmen gennem rotorhjulet, og når modstanden bliver for stor pga. støvopsamling, starter den indbyggede kompressor og rotorhjulet gennemblæses i ca. 30 minutter. Dette sikrer, at effektiviteten på varmeveksleren holdes i top gennem hele holdet, og at energiforbruget holdes nede. Derved opnås den ønskede driftsøkonomi på varmeveksleren. 

Idet rotorhjulet altid holdes ren, er der heller ikke behov for yderligere rengøring ved holdskifte. Overskydende tørt støv bør dog fejes ud fra bunden af vekslerhuset.  

Positive første resultater

”Det første hold kyllinger har nu været i stalden i 7 dage, og de ser ud til at stortrives”, siger driftsleder Hans Klemmensen og fortsætter; ”Stalden er opdelt i 4 kvadrater via 3 m høje skillevægge, så vi har været lidt spændte på, om der kunne sikres et ensartet klima i hele stalden. Den første uges erfaringer er særdeles positive, det virker til at luften er meget ens i alle områder og hjørner af stalden.” 

KJ Klimateknik har løst opgaven omkring den særlige staldindretning ved at sætte to i stedet for en indblæsningsenhed på varmeveksleren. Hver enhed har 4 dyser, der sikrer en jævn fordeling af luften i hele stalden. Der er således ikke brug for cirkulationsventilatorer, hvilket reducerer både investering, vedligehold og energiforbrug hertil.

Enkel og kompakt

Varmeveksleren er særdeles kompakt og leveres 95% samlet, Den er stort set kubisk og måler ca. 2,4 m på hvert led. Normalt vil varmeveksleren blive placeret på en betonplaform langs husets facade, og luften ledes ind via én indblæsningsenhed, der følger loftshældningen.

Hos Axel Månsson valgte man at placere enheden på en 2,4 m høj stålplatform ved husets gavl. Hermed kunne indblæsningsrøret føres vandret ind, hvilket reducerer energiforbruget og øger luftflowet. Endvidere elimineres risikoen for, at kyllingerne flyver op på røret.


Læs mere her:


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame