Selvom kalenderen viser, at november lakker mod enden, kan Jørgen S. Madsen dagligt fodre sine økologiske køer i stalden med frodigt og grønt græs.

Normalt ville foderrationen stå på ensilage og kraftfoder, men i år er der altså friske grønne sager på foderbordet, og det skyldes, at Jørgen S. Madsen var nysgerrig og kiggede ud over landets grænser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg havde set en graf, der viste, hvor i verden man billigst kunne producere mælk, og samtidig hvor stor en del af foderet, der bestod af frisk græs. Grafen viste et stort sammenfald mellem lav produktionspris og stor græsandel, og det var særligt i et land som Irland, at de var gode til det, forklarer Jørgen S. Madsen og fortsætter:

- Jeg tænkte, at vi må kunne lære noget af irerne, og så gik jeg ellers i gang med at lede på Google og YouTube.

Succes med afgræsning kan tit blive begrænset af våde vejrforhold - især i efterårsmånederne. Hvis markerne er for våde, ødelægger køerne mere ved at gå på jorden, end græsset gavner i regnskabet. Andelen af vraggræs kan blive stort sidst på sommeren. Det problem fandt Jørgen S. Madsen en løsning på i Irland. Løsningen er en vogn med en tromleskårlægger, der skånsomt klipper græsset af og kaster det ind i en elevator, som fører græsset over i vognen. Græsset bliver altså skåret af og samlet op, uden det rører jorden.

- Græsset bliver ikke ødelagt, og det medvirker til, at der ikke går varme i det. Jeg kører græs ud om formiddagen, og når vi er færdige med at malke om eftermiddagen, kan jeg skubbe resten af græsset hen til foderbordet, uden det har taget skade af at ligge. Det gør meget for ædelysten hos køerne, at græsset holder sin kvalitet, sig­er Jørgen S. Madsen, der fortæller, at irske erfaringer viser, at man med denne teknologi får op til 30 procent mere foder ud af sine græsmarker i forhold til de traditionelle metoder.

Den irske vogn produceres af virksomheden Grass Technology, og i Danmark er det Jørgen S. Madsen, der har importen af vognene, som bliver markedsført under navnet MaksiGrass.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. december.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.