På Østerlykke er køerne ikke så vilde med varmen, men det er majsen til gengæld.

Nu er ferietiden for alvor kommet over os, og der er gået agurketid i den her på Østerlykke. På den måde at forstå, at vores medhjælpere og os selv skal have afholdt ferie. Vi har høstet en lille smule og tredje slæt er kommet godt og nemt i hus, så der sker ikke det helt store her på gården.

Alligevel går tiden jo med dagligdagens små og store udfordringer. Lige nu mens jeg sidder og skriver, er det så småt begyndt at dryppe på taget, og det buldrer lystigt i det fjerne. Jeg håber virkelig, at det vil give et ordentligt regnskyl - sådan et hvor det bare buldrer, brager og lyner helt vildt, og hvor himlen åbner sig og lader det vælte ned med vand en god times tid. Og når det så klarer op, er alt så friskt og lækkert igen - og så behøver jeg ikke ud med vandingsmaskinerne den kommende uges tid.

Som selvstændig bestemmer man selv

Vi har fået høstet rugen den 23. juli på en dag med højt solskin og meget varmt vejr. Det gav godt og var også fint tørt med en vandprocent på 15,5, så det er jeg godt tilfreds med. Det ligger nu på ladegulvet på min fars ejendom, og han sørger for at rode lidt rundt i det med gummigeden, således det bliver luftet igennem og tørrer helt.

Jeg har regnet lidt på det, og udbyttet i vores egen rug svarer til køernes forbrug af korn i cirka 50 dage, hvilket også er værd at tage med.

Jeg kom for øvrigt lidt nemt om ved denne del af høsten. Vi har ikke mejetærsker, så det var der selvfølgelig lejet til, og en af vores elever kørte fra, så jeg kunne tage til dyrskue i Ribe med mine børn og nyde dagen i selskab med dem.

Vi fik rigtig set på traktorer, store tyre og køer, hoppet på hoppepude, spist is og pølser og drukket sodavand. Og selvfølgelig hilst på og snakket med alle de kendte folk, der også var taget til dyrskue den dag. Jeg bliver ofte mødt med kommentaren "har du tid til at være her?" Og jo bondemanden han har altid travlt på sin bondegård, men heldigvis er han også selvstændig, så han planlægger selv sin dag, så der kan være tid til at tage på dyrskue med børnene.

På vej hjem fra dyrskuet slog vi lige en smut forbi rugmarken og fik tilset goldkøerne i engen, så kunne de to ting blive streget på dagens "to do"-liste.

Sommeren er en udfordring

Meget af sommeren her på Østerlykke går med afgræsningsstyring og optimering af køerne. I år går jeg i en afgræsningsskole sammen med andre økologer, og jeg har ret tæt kontakt med diverse konsulenter, da det er noget af en udfordring hele tiden at få det bedste ud af græsmarkerne og samtidig få det meste ud af køerne.

De seneste ugers rigtig varme vejr er ikke afgræsningsvejr. Køerne bryder sig overhovedet ikke om så høje temperaturer. De lægger sig bare på marken eller står og hænger omkring vandtrugene uden at æde noget, og det giver ikke mælk i tanken om aftenen. Cirka en liter mælk koster det dagligt i forhold til budgettet pr. ko, når det er så varmt. Det bliver til en del over tid, og det er meget svært at ændre på, før end vejret ændrer sig igen.

Vi har et par gange allerede justeret foderplanen i forhold til græssets værdi. Vi oplevede et fald i mælkemængden på grund af, at proteinindholdet i græsset faldt. Vi måtte derfor ændre rationen på foderbordet til en mere proteinrig blanding, og så steg mælkemængden igen.

Dette er så absolut vores største udfordring hen over sommeren med køerne på græs, og det er noget, jeg beskæftiger mig med dagligt, for jeg vil gerne have det bedste ud af køerne hver dag.

Forventer et rigtig god udbytte i ærtehelsæden

Nu kommer der lige en lille smule pral. Jeg synes selv, at majsen står rigtig godt i år. Jeg beskrev sidst, hvordan vi skulle rense flere gange i majsen, der desværre var blevet noget beskidte, fordi det regnede i det tidsrum, hvor de brød gennem jorden, og umuliggjorde den sidste blindstrigling.

Det er rigtig svært at radrense så tæt på majsen, at alt ukrudt kommer væk uden at beskadige planten, så majsmarkerne så noget rodet ud en tid derefter, men jeg synes, de er ved at komme efter det igen. De har for længst blomstret og er i gang med at danne kolber.

Det tørre og varme vejr satte virkelig skub i dem, og de havde mulighed for at vokse fra det ukrudt, der ikke kunne nås med radrenseren. Det ser rigtig godt ud, og jeg ser frem til en god høst om nogle måneder.

Ærtehelsæden har desuden givet et ret godt resultat. Der var 85 hektar, og det kan godt være, at det er noget værre pral, jeg kommer med nu, for jeg har ikke fået analyserne, men alt efter kvalitet vurderer jeg et udbytte på 6-7.000 FE pr. hektar, hvilket jeg er godt tilfreds med.

Jeg håber på at få noget af helsæden solgt senere på sæsonen, og ser frem til at følge resultaterne af udlægget, der ligeså stille har gjort helsædsmarkerne grønne igen efter ensileringen. Det megen græsudlæg er en del af den nye strategi her på Østerlykke, hvor vi sikrer grovfoderforsyningen ved at dyrke meget græs i stedet for vores tidligere strategi, som gik imod at være mere selvforsynende.

Børnene nyder ferien

Nu er regnen ved at stilne af igen. Det blev ikke til det helt store skybrud, men til en lille times stille regn, hvilket også gjorde godt. Luften er ligesom blevet renset, og det er heller ikke så tryggende længere. Jeg tænker, at der kom fem til 10 millimeter i alt, så vandingsmaskinerne kan vist alligevel ikke holde fri.

Børnene er smuttet ud i haven igen - de leger med havevanderen og nyder en god lang sommerferie herhjemme. De har også været på tur hos bedsteforældrene, og i næste uge skal vi alle fem på campingtur, hvilket vi alle ser frem til. ?