Det er hos en af de 600 landmænd, der stadig har bindestald, hvor køerne står i bindsler, når de er på stald, at Miljø- og Fødevareudvalget er inviteret på besøg.

Men fra juli 2022 forbydes bindestalde i Danmark, selv om der ifølge Landbrugsrådgivning Syd intet er, der tyder på, at velfærden i bindestalde er dårligere end i moderne løsdriftsstalde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle køer i bindestald kommer på græs i sommerhalvåret. Bindestaldene er nogle af de få bedrifter, der er med til at opfylde danskernes forventninger om at se dyr på markerne om sommeren. Disse bedrifter tvinges til at lukke, og det er der ingen grund til. Vi håber at Miljø- og Fødevareudvalget vil lade sig oplyse om, hvorfor vi mener, at mælkeproducenter med bindestalde fortsat skal have lov til at producere sunde fødevarer til danskerne og resten af verden også efter 2022, hedder det i invitationen til udvalget.

Mange konsekvenser

Hvis forbuddet ikke ændres, forudser Landbrugsrådgivning Syd en nedgang i produktionen og en betydelig nedgang i antallet af dyr, der kommer på græs og plejer naturen:

- Det vil også betyde dårligere vilkår for generationsskifte, fordi nyt staldbyggeri betyder urealistiske investeringer i disse landbrug. De unge landmænd, som står i kø for at komme i gang som selvstændige, har svært ved at låne så mange penge. Men bedrifter med mindre stalde, som eksempelvis bindestalde, er mere realistiske for de unge at overtage og udvikle i deres eget tempo, hedder det videre i brevet, hvor der henvises til, at udenlandske undersøgelser i Norge og Canada viser, at kun 48 procent af malkekøerne i bindestalde har klovskader, mod 71,8 procent i løsdriftsstalde .

Ingen taberkøer

Samtidig viser en dansk analyse fra 2013, at blandt andet dødeligheden i bindestalde er mindre, og her er ingen taberkøer, da alle køer har egen bås - den samme hver dag.

- Økonomien i bindestaldene i Danmark er god. Sammenlignes bindestalde med løsdriftsstalde, så er gældsprocenten kun 45 procent mod 61 procent ved løsdrift. Årets resultat var i 2013 mellem 60.000 kroner og 200.000 kroner større på bedrifter med bindestalde, oplyses det i invitationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dybt urimeligt

Ole Løvlund Bach i Glejbjerg har 80 årskøer og en bindestald fra 1956. Stalden er løbende renoveret og opdateret.

- Ole mener, at det er dybt urimeligt, at han og hans kolleger skal tvinges til at lukke velfungerende stalde. Køerne kommer ud på græs hver dag, og der er økonomisk overskud. Ole har hvert eneste år taget elever ind. Han har gjort alt det, politikerne vil, alligevel skal bedriften lukkes. Ole Løvlund Bach er 50 år og har nu udsigt til at sætte køerne ud og miste sit job i 2022, sammen med 600 andre erhvervsdrivende på grund af firkantede regler om teoretiske staldtyper, står der i invitationen til udvalget.

Foretræde

Hvis det ikke kan lade sig gøre for udvalget, at komme på besøg i bindestalden, ønsker formand for Landbrugsrådgivning Syd og Sønderjysk Familielandbrug, Antoni Stenger og landmand Ole Løvlund Bach, at søge om foretræde i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, hvor de

vil fremlægge undersøgelser, videoklip og fakta om bindestalde og dyrevelfærd.