- I mere en 40 år er landbruget valfartet fra hele verden til Herning til Europas førende landbrugsmesse. De er kommet her for at se maskiner, sparke dæk, indgå handler og tale sammen. Det har ikke ændret sig, til gengæld har verden åbnet sig og markedet har åbnet sig, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale.

Statsministeren indledte åbningen af landbrugsmessen med at referere til sin åbningstale i 2014, hvor han for første gang præsenterede sin plan med landbrugspakken. Han sammenlignede planen med en Olsen-banden plan, som efterfølgende mødte stor modstand, lige som Egons planer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En plan med 16 punkter.Timet og tilrettelagt, intet kunne gå galt. En plan som skulle styrke fødevaresektoren. Vi fremlagde planen i Folketinget, som noget af det første efter valget i 2015, sagde Løkke.

Lars Løkke Rasmussen roste landbruget for at være åbne overfor omverden, skabe kontakter og række ud til resten af verden.

- I har som erhverv fulgt med tiden og været på forkant. Maskinbranchen eksporterer alene for fem milliarder kroner om året, foruden det branchen levere til det danske marked, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Redde verden

Statsministeren kom også ind på de rammevilkår, som landbruget bliver mødt med blandt andet på miljøområdet.

- Dem der tror, at vi kan redde verden ved at nedlægge landbruget, de mangler perspektiv. De krav, vi stiller til klimaet og miljøet, skal være i balance til gavn for hele verden. Når I mødes på sådan en messe som Agromek, tager verden nogle af vores grønne løsninger med hjem, verden har brug for Danmarks knowhow og viden, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tekniske løsninger.

Sidste år indgik miljø- og fødevareministeren og formanden for Landbrug & Fødevarer et partnerskab om fremtidens præcisionslandbrug. Her er der sat spændende fælles projekter i gang, hvor man afprøver og udvikler tekniske løsninger.

- Vi samarbejde internationalt om at give landbruget langt bedre og hurtigere forbindelse til maskiner i marken og brug af data. Sammen med vores venner i Nordisk Ministerråd vedtog vi tidligere i år en handlingsplan, som skal gøre Norden til verdensmestre i udbredelsen af trådløst 5G-mobilnetværket, sagde statsministeren.

Ros fra Merrild

Martin Merrild, formand l&F, overværede åbningstalen, og roste statsministeren for forståelse for landbrugets virkelighed.

- Han er godt klar over, at vi står overfor svære udfordringer. Det er positivt, at Lars Løkke Rasmussen, taler for, at vi fortsat skal have et stærkt landbrug. Han siger, at vi skal åbne os over for omverden, det har vi nu altid gjort i dansk landbrug, sagde Martin Merrild efter åbningstalen.

Han bed også mærke i, at Løkke nævnte, at landbruget skal satse på højteknologi og udvikling.