Der ser nu ud til at tegne sig en løsning, så dyrlæger får lov at nedbryde medicinpakninger. Det meddeler Fødevarestyrelsens veterinærdirektør Økologisk Landsforening. Dermed kan dyrlæger forhåbentlig snart nøjes med at udlevere nøjagtig den mængde medicin til landmanden, som skal bruges til en given efterbehandling af et dyr.

- Økologiske landmænd ønsker hverken bøvlet eller ressourcespildet, der følger med de store medicinpakninger, og vi ønsker ikke at have medicin stående på bedriften. Men med de seneste meldinger, vi har fået, ser jeg optimistisk på, at der efter seks års arbejde og dialog med myndigheder og politikere omsider ser ud til at være hul igennem for en løsning, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Økologiske landmænd ønsker hverken bøvlet eller ressourcespildet, der følger med de store medicinpakninger, og vi ønsker ikke at have medicin stående på bedriften.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening

Bøvl og ressourcespild

Hidtil har dyrlæger kun måttet udlevere medicin i hele pakninger. Det udgør både et praktisk og etisk problem hos økologiske landmænd. Økologer må ikke selv indlede medicinsk behandling af et dyr og må derfor heller ikke have medicin stående på bedriften. Hvis dyrlægen har behandlet et dyr på gården, må øko-landmanden på dyrlægens anvisning selv efterbehandle dyret, og dyrlægen må udlevere medicinen. Men altså kun i hele pakninger og ikke i den afmålte mængde, der skal anvendes.

- Det er spild af ressourcer at udlevere mere medicin, end der skal bruges. Landmanden må ikke have det stående, men skal aflevere resten til destruktion efter endt behandling. Det er bøvlet at skulle aflevere medicin, og det indebærer en risiko for overtrædelser, hvis landmanden midt i forårstravlheden glemmer at få medicinen afleveret rettidigt. Samfundet ønsker mindre medicin ude på bedrifterne, og det er vi meget enige i, så vi er glade for, at der nu ser ud til at kunne findes en løsning, siger Per Kølster.

Mere retvisende statistik

Hos Økologisk Landsforening ser man også frem til, at statistikken over medicinanvendelse i det økologiske landbrug kan blive mere retvisende.

- Statistikken føres på den udleverede medicin og ikke den anvendte. Det giver et skævt billede af medicinforbruget på øko-bedrifter, hvor der i nogle tilfælde kun anvendes under 10 pct. af en given medicin, mens resten destrueres. Medicinforbruget på økologiske bedrifter er meget lavt i statistikkerne, men i realiteten er det endnu lavere, og det er relevant for samfundet af have et retvisende billede af landbrugets medicinforbrug, siger Per Kølster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På konventionelle brug, giver statistikkerne et mere retvisende billede, fordi den udleverede medicin gerne må stå på gården til senere anvendelse.