Sønderjysk Landboforening mødte torsdag den 21. maj talstærkt op til et foretræde for Folketingets Erhvervsudvalg for at give politikerne et indtryk af, hvordan stramme rammebetingelser hæmmer indtjenings- og vækstmuligheder i landbrugserhvervet, samtidig med at det har afsmitning i forarbejdnings- og følgeerhverv.

Sønderjysk Landboforening holdt i begyndelsen af januar en "Nytårskur med fokus på vækst", hvor man forsøgte at slå til lyd for at vækstmulighederne i landbruget burde udnyttes. Et møde, hvor også Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen var inviteret til at komme med oplæg, men han kunne imidlertid ikke afse tid til at deltage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skræmmende

Mødet fik dog alligevel meget stor tilslutning med over 1000 deltagere fra landbrug og følgeerhverv.

Det møde er baggrunden for ønsket om foretræde i udvalget. Repræsentanterne fra Sønderjysk Landboforening kom blandt andet ind på, at landbruget og følgeerhverv ønsker vækst, og de præsenterede helt konkrete eksempler på, hvor væksthæmmende og konkurrenceforvridende rammevilkårene virker:

- Faktum er at landbrugserhvervet i den grad er pålagt særregler og byrder, at det i væsentlig grad er med til at svække det enkelte landbrugs konkurrenceevne og vækstmuligheder. Samtidig er det skræmmende, at denne type lovgivning ser ud til at fortsætte med uformindsket styrke, lød budskabet fra landboforeningen, der efterlyser forståelse for, at noget bør gøres anderledes i Danmark.

Et barskt eksempel

Efter foretrædet sagde formanden for Planteavlsudvalget i Sønderjysk Landboforening, Søren Laustsen til Maskinbladet, at landbruget da er ganske tilfreds med, at der nu er givet to milliarder kroner i en vækstpakke, men pakker er ikke løsningen:

- Det handler om de grundlæggende rammevilkår, vi producerer under. Vi kunne præsentere folketingsmedlemmerne for et eksempel på en ejendom, der rammes meget hårdt af såvel vandområdeplaner som PSO-afgift og nedsat kvælstofnorm. Det koster over to millioner kroner i samlet tab på marker og i stalden for den pågældende ejendom, siger Søren Laustsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange rammes

Han understreger, at det ikke bare er landbruget, men også en række følgeerhverv, eksempelvis vognmandsbranchen, der rammes af de dårlige rammevilkår:

- Danskerne må forstå, at det her er alvor. Det rammer også deres arbejdsplads. Det er ikke første gang, vi kommer med budskabet. Det er en træls periode op til valget, hvor ingen tør tage stilling til noget, men vi håber, at nogen af dem, der var til stede i udvalget, uanset om det er fra den blå eller den røde fløj, forstår, at de er afhængige af, at vi har en landbrugseksport. De må forstå, at dyrevelfærd og miljø kan gå hånd i hånd med vækst i landbruget. I øjeblikket udhules vores rammer for at producere, slutter Søren Laustsen.