Tidligere, hvor bigballer kun vejede 400 kg, var der ikke så meget snak om bindegarn. Men tiderne har ændret sig, og i dag er pressetrykket på nye pressere meget stort. På de fleste pressere er der stadig kun seks snore til at holde det enorme tryk, en bigballe på 600-700 kg udsætter bindegarnet for.

Knudestyrke

At bruge tykkere garn er ikke kun løsningen. 50 procent større pressetryk sikres ikke med 50 procent tykkere garn. Brudstyrken vil naturligvis blive højere, men knudestyrken vil ikke nødvendigvis blive bedre, og netop knudestyrken har afgørende betydning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knuden er det svage punkt. To-tre centimeter på hver side af knuden er bindegarnet svagere end på de øvrige cirka syv meter omkring ballen, da det er der, hvor bindeapparatet har haft fat i under selve knudebindingen.

Tyndt, smidigt garn

Et tykt, stift bindegarn bliver mere beskadiget end et tyndt, smidigt garn. Tyndt, smidigt garn med høj knudestyrke sikrer, at bindegarnet kan holde - også på de nye pressere med det enorme pressetryk.

I stedet for som tidligere at levere tykkere og tykkere garn, efterhånden som kravene steg, har DLG sammen med firmaet Skandinavisk Landbrugsplast været involveret i et udviklingsprojekt omkring råvarer.

Hensigten har været, at definere et garn, der sikrer problemfri drift ved anvendelse af pressere med særlig højt pressetryk. Den nedsatte projektgruppe består af fagfolk med forstand på plastråvarer og ekstrudering, men det har været dialogen med halmentreprenører og maskinstationer omkring praktisk anvendelse, der har været udgangspunktet.

Nye råvarer

Ud af det projekt er kommet nye Polypropylene-råvare og en ny fibrilleringsteknik, der kan forøge knudestyrken væsentligt. Den løsning som projektgrupppen er nået frem til, er at anvende en blødere polypropylen-råvare til produktion af garn. En ny råvaresammensætning betyder, at der i dag kan laves relative tynde garn med meget høj knudestyrke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bindegarnet med betegnelsen Cobra Ekstra blev lanceret af DLG for cirka fire år siden som det første resultat af projektet. Garnet har en knudestyrke på 250 kg., og kan indeholde 2.450 meter pr. pakke. Sidste år kom Cobra Plus på markedet - dette garn kan klare en knudestyrke på cirka 280 kg.

I 2015 er der så lanceret endnu en nyhed, nemlig Cobra Supreme, der har en knudestyrke på over 300 kg. Endnu vil der kun være nødvendigt at bruge bindegarn med så høj knudestyrke til helt specielle opgaver, men vurderingen er, at disse garn med den høje knudestyrke vil overtage hovedrollen efterhånden som presserne udvikles.